28.11.13

Συνέντευξη: Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης

Γράφει ο Γιάννης Καλογερόπουλος | Mixtape,
28 Νοε 2013 »»

Ρωμανός Σκλαβενίτης-ΠιστοφίδηςΟ Ρωμανός Σκλαβενίτης- Πιστοφίδης γεννήθηκε το 1991, σπουδάζει ιατρική, γράφει μυθιστορήματα  και δημιουργεί μητροπόλεις από τη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Τ.», το οποίο ξεχωρίσαμε τον προηγούμενο μήνα, μιλήσαμε μαζί του…

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Απόπειρα το δεύτερο μυθιστόρημά σου, το «Τ.».  Ποια ήταν η αντίδρασή σου κρατώντας το τελικό αντίτυπο στα χέρια σου σε σχέση με την πρώτη φορά;

Άρχισα να ψάχνω για κουσούρια.

Αναπόσπαστο στοιχείο και των δύο μυθιστορημάτων σου, οι μητροπόλεις. Πότε και πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου γι’ αυτές;

Οι μεγάλες πόλεις είναι ο χώρος όπου μπορείς να είσαι μόνος ανάμεσα στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, κάτι τρέχει, όλα τρέχουν. Οι πόλεις είναι τα νώτα: τις κουβαλάς, σε κουβαλούν. Όλα εγγράφονται στο μητρώο ― οι καινούριες αφίσες κολλάνε πάνω στις παλιές κι η τσίχλα που πετάς κάτω εμπεδώνεται.  Διαβάζοντας για τις πόλεις, διαβάζεις για το ανθρώπινο μυαλό και την αμυαλοσύνη.

27.11.13

Του κανενός το Ρόδο

Γράφει ο Γιώργος Γλυκοφρύδης | Literature,
27 Νοεμβρίου 2013 »»

Το Amsterdam, θα είναι πάντα αυτό που έχει μείνει να είναι. Μία ακραία γοητευτική πόλη ειδικά για νέους ανθρώπους είτε στην ηλικία είτε στο μυαλό.

Πόσο μάλλον και στα δύο. Ανοικτή σε ζωές που για την Αθήνα, ας πούμε, είναι πέραν κάθε φαντασίας, εξαιρώντας πιθανόν κάποιες συνοικίες της. Τα Εξάρχεια, ας πούμε.

Τέτοιες ζωές, του κανενός το Ρόδο, τις αφηγείται σε διηγήματα, κοφτά και ανελέητα, μία προς μία. Άλλη ζωή σ ένα διήγημα τεσσάρων σελίδων, άλλη ζωή σ ένα άλλο διήγημα επίσης τεσσάρων σελίδων, ή και μικρότερο. Ολοκληρωμένες μικρές σκηνές που όμως ότι είναι να πουν το λένε.

26.11.13

Καιρός για μυθιστόρημα στην Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο)

Δύο παρουσιάσεις του μυθιστορήματος του Γιώργου Ρουσόπουλου Καιρός για μυθιστόρημα.

Γιώργος Ρουσόπουλος • Καιρός για µυθιστόρηµα

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στις 7 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο (Ρούσσου Χούρδου 8, Ηράκλειο).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης και η νηπιαγωγός Αργυρώ Δαγκωνάκη. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Μαυροματίδης.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, στις 7 το βράδυ, στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η φιλόλογος στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Ειρήνη Βογιατζή, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ελένη Κατσαρού και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Τζαβάρας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Κώνστα και Δημήτρης Καζιάλες.

Στις παρουσιάσεις θα παρευρίσκεται και ο συγγραφέας.

23.11.13

"#book encounters" — Η Niemands Rose, για τις παρουσιάσεις βιβλίων

Γράφει η Niemand Rose | 23 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη φορά που βρέθηκα σε βιβλιοπαρουσίαση ήταν συμπτωματικά λίγο καιρό αφού είχε εγκριθεί η έκδοση του βιβλίου μου, δηλαδή αρχές Απρίλη, όταν παρουσίαζε ο αγαπημένος μου Άρης Μαραγκόπουλος το καινούργιο του βιβλίο, το «Χαστουκόδεντρο». Έβαλα στην τσάντα μου λοιπόν το αντίτυπο που είχα ήδη αγοράσει και διαβάσει και ξεκίνησα για την πλατεία Συντάγματος, όπου θα γινόταν η παρουσίαση σε βιβλοπωλείο της περιοχής. Το πάνελ αποτελούσαν ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μάνος Στεφανίδης και ο Μαραγκόπουλος. Τριγύρω υπήρχαν γιγαντοαφίσσες από το εξώφυλλο του βιβλίου, ενώ στο τραπέζι των ομιλητών βρίσκονταν στίβες με αντίτυπα του Χαστουκόδεντρου. Το πολυπληθές κοινό είχε καταλάβει όλες τις διαθέσιμες καρέκλες ενώ πολλοί ήμαστε όρθιοι. Διαισθανόμουν όμως πως δεν επρόκειτο για μια τυπική βιβλιοπαρουσίαση, αν και αμάθητη σε τέτοια ηβέντς. Το γραμμόφωνο και το βινύλιο δεν άφηνε πολλά περιθώριο για παρανόηση. Βρισκόμουν πράγματι σε μία αντισυμβατική παρουσίαση.

21.11.13

Τ όπως Thessaloniki

Γράφει ο Γιώργος Ρομπόλας | Metropolis Press,
21 Νοεμβρίου 2013 »»

Τ όπως ThessalonikiΟ Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, δύο χρονιά αφού προκάλεσε θόρυβο με το ντεμπούτο του, στα 22 του χρόνια «χτυπάει» για δεύτερη φορά με το «T» (εκδ. Απόπειρα). Το παρωνύμιο δηλαδή της «νύφης του Θερμαϊκού» το 2055 μΧ. και αφού έχει καταστραφεί πέρα ως πέρα 30 χρόνια νωρίτερα.

20.11.13

Φωτογραφίζοντας το Βιετνάμ, η ρευστή στιγμή στην κόψη ενός κόσμου

Γράφει ο Νίκος Βατόπουλος | Η Καθημερινή,
Τετέρτη 20 Νοεμβρίου 2012 »»

«Βιετνάμ»

Κατεβαίνεις λίγα σκαλιά, αφού περάσεις την είσοδο της Manifactura, και περνάς ένα όριο. Έξω είναι η Ζωοδόχου Πηγής, το εναλλακτικό, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο, ο βόμβος και το κόχλασμα. Στο παλιό κτίριο, στην αίθουσα όπου η Ένη Κούκουλα παρουσιάζει τη νέα φωτογραφική δουλειά της, το «έξω» ημερεύει, χάνεται και σβήνει, το «μέσα» παίρνει χρώμα, σαν ένα δέρμα νεκρού να αποκτά αιμοφόρα αγγεία.

Το «Βιετνάμ», σαν σοδειά ενός πρόσφατου ταξιδιού, αναπτύσσεται σε μία «ζωφόρο» έγχρωμων φωτογραφιών μικρών ή μεσαίων διαστάσεων. Αλλά όταν μιλάμε για φωτογραφίες της Ένης Κούκουλα, το χρώμα είναι μία υπόθεση σχετική, καθώς θαμπώνει ή ζωηρεύει θαρρείς αυτόνομα, ο τόπος απομακρύνεται από το γεωγραφικό του στίγμα και ο χρόνος αποκλίνει από την ανθρώπινη μέτρηση. Το «Βιετνάμ» της Ένης Κούκουλα είναι μια σπουδή στην απουσία του χρόνου, στη σύγκλιση της ματιάς και στη διαστολή της εσωτερικής εμπειρίας. Γι’ αυτό, η φωτογραφική αυτή έκθεση, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013, είναι μία λευκή σημαία ειρήνης και μία επιβεβαίωση ενός αόριστου, αχαρτογράφητου αλλά συνειδητού ουμανισμού.

16.11.13

Ιουλία Βησσαράκη • Η ζωή είναι έρωτας

ποίηση
σσ. 52, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη, I S B N 978-960-537-183-8,
έκδοση ηλεκτρονική, I S B N 978-960-537-184-5,
Απόπειρα, Νοέμβριος 2013

Ιουλία Βησσαράκη • Η ζωή είναι έρωτας

13.11.13

Το Τ. στο Polis Art Cafe

Polis_T2

Η Απόπειρα παρουσιάζει το Τ., το νέο μυθιστόρημα του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5, στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού και ο συγγραφέας Δημήτρης Αθηνάκης.

Τα φώτα στο βάθος στο Βόλο και τη Λαμία

Τα φώτα στο διάστημα

Τα φώτα στο βάθος θα περιοδεύσουν το Σάββατο 16 Νοέμβρη στο Βόλο και την Κυριακή 17 Νοέμβρη στη Λαμία.

Βιβλιοπαρουσίαση στο Βόλο

Στο καφέ-μπαρ Ποδηλάτισσα το Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013, στις 8.30 το βράδυ.
Θα μιλήσει για το βιβλίο ο συγγραφέας Γιάννης Αντάμης, η Niemands Rose θα διαβάσει αποσπάσματα, ενώ αναμένεται η παρέμβαση guest star!

Βιβλιοπαρουσίαση στη Λαμία

Στο wine bar Di Vino την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2013, στις 7.30 το βράδυ.
Θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Γιάννης Κούτρας και η Νικολίνα Ρεγγινιώτη, θα διαβάσει η Niemands Rose και θα παίξει μουσική ο Αντουάν Παρίνις!

Δείτε το event στο Facebook: Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Βόλο και στη Λαμία.

10.11.13

e-anagnostis • Βιβλιοκριτική: «Τα φώτα στο βάθος» της Niemands Rose

e-anagnostis | Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 »»

Θέλω να βλέπω μεγάλες γυναίκες στις παμπ και στα καφέ, να οδηγούν ποδήλατα, να είναι φρικιά, να κάνουν γυμνισμό, να πίνουν και να καπνίζουν, να πηγαίνουν σε συναυλίες, να κατεβαίνουν σε πορείες. Να γερνούν έξω από τους τέσσερις τοίχους με τα σεμεδάκια, τα εικονίσματα και την καταπίεση στο μάνταλο, γαμώτο.
– Niemands Rose, Για τη γυναίκα, το γήρας, το γαμώτο

Είναι από τις καλές στιγμές του internet και της λογοτεχνίας. Τα κείμενα μιας blogger που παρακολουθείς από την αρχή να γίνονται βιβλίο, που να φτάνει μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες την τρίτη του έκδοση.

Τα φώτα στο βάθος. Αφηγήσεις μικρού μήκους (α' έκδοση: Μάιος 2013, Εκδόσεις Απόπειρα) είναι μια επιλογή 38 κειμένων που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο blog της Niemands Rose από το 2007. Όπου το ψευδώνυμο Niemands Rose έλκει την καταγωγή του από την ποιητική συλλογή Die Niemandsrose του Πάουλ Τσέλαν, που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Του κανενός το ρόδο».

Οι «αφηγήσεις μικρού μήκους» δεν μπορούν να ενταχθούν στα γνωστά μας κειμενικά είδη. Προσπαθώντας να ονομάσουμε το νέο με παλιά ονόματα, θα λέγαμε ότι πρόκειται για διηγήματα – αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Εκτείνονται συνήθως σε 2-3 σελίδες, σπάνια λιγότερες ή περισσότερες, έχουν μια συντομία – που πυκνώνει το περιεχόμενο – ενδεικτική της πρώτης τους δημοσίευσης ως posts σε blog. Και το κειμενικό τους είδος είναι ακριβώς αυτό: αναρτήσεις σε blog.

9.11.13

1. Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 έως Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013,
9.00 το πρωί με 9.00 το βράδυ.
Πλατεία Κοτζιά.

Για 20 μέρες η πλατεία Κοτζιά μετατρέπεται σε στέκι βιβλιόφιλων. Το 1. Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου ισούται με εκατόν είκοσι εκδότες που δηλώνουν «παρών», παρουσιάζοντας ελληνικούς και ξένους τίτλους με έκπτωση έως 70%.
Η βιβλιογιορτή πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο το παιδί για τις τρεις Κυριακές που θα διαρκέσει.
Το 2% των καθαρών κερδών θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των παιδικών χωριών SOS και το 1% στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Βάσω Κιντή • Πανεπιστήμιο και μυθοπλασία

Γράφει η Βάσω Κιντή | Μεταρύθμιση,
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 »»

Γιώργος Στόγιας, Εαρινό Εξάμηνο, Μυθιστόρημα, «Απόπειρα», 2013, σελ. 443.

Βάσω ΚιντήΑκούει κανείς συχνά τη συμβουλή να διαβάζει τη λογοτεχνία μιας χώρας όταν πρόκειται να την επισκεφθεί. Καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα γράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ή οι πληροφορίες που αφορούν γεγονότα, ιστορικά ή σύγχρονα. Το έχω διαπιστώσει η ίδια – θυμάμαι π.χ., μία τελείως διαφορετική εντύπωση για την Κωνσταντινούπολη από την αρχική αφού διάβασα βιβλία του Ορχάν Παμούκ.

Είναι βέβαια φιλοσοφικά ενδιαφέρον, ένα σχεδόν παράδοξο,  πώς ένα έργο μυθοπλασίας (fiction) μπορεί να αποδίδει και να μας γνωρίζει πιο έγκυρα, με μεγαλύτερη πιστότητα, και όχι απλώς διαφορετικά, μια χώρα, μια εποχή, ένα συγκεκριμένο ζήτημα. (Αυτό υπονοείται όταν λέγεται να διαβάζουμε τη λογοτεχνία μιας χώρας για να την καταλάβουμε.) Πώς κάτι που είναι αποκύημα της φαντασίας, μία κατασκευή, μπορεί να αποδίδει καλύτερα κάτι που φιλοδοξεί να είναι ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας.

Έτσι είδα και το βιβλίο του Γ. Στόγια, Εαρινό Εξάμηνο. Ένα μυθιστόρημα από το οποίο μαθαίνεις πιο έγκυρα απ’ όσα άρθρα έχουν γραφτεί τι είναι και τι συμβαίνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Υπάρχει κι εδώ ένα παράδοξο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω. Με ρώτησε μια φίλη πριν λίγες μέρες τι κάνω και της είπα ότι διαβάζω ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο ‘Εαρινό εξάμηνο’. “Α, campus novel;”  με ρώτησε. “Α, όχι!”, απάντησα. Δεν είναι campus novel αλλά εν τούτοις μιλάει για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Με ποιον τρόπο;

5.11.13

Συνέντευξη του Ρωμανού Πιστοφίδη-Σκλαβενίτη

Στον Akamas | Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 »»

Πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσα το νέο βιβλίο του Ρωμανού Πιστοφίδη-Σκλαβενίτη με τίτλο Τ., το οποίο κυκλογορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα. Ο συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου.

1. Το 2020 γίνεται η καταστροφή της Θεσσαλονίκης και ακολουθεί η ανοικοδόμησή της. Τι ακριβώς συμβολίζει τόσο η καταστροφή όσο και η ανοικοδόμηση;

Δεν πρόκειται για συμβολικές επιλογές. Πόλεις μπορεί να καταρρεύσουν ― πόλεις μπορεί να ξαναχτιστούν. Αυτή τη στιγμή, ένα σπίτι στη μητροπολιτική περιοχή του Ντητρόιτ κοστίζει λιγότερο από πενήντα δολάρια.
Η Θεσσαλονίκη έπρεπε να καταστραφεί, γιατί θέλησα να καταστραφεί.

3.11.13

Το πιο σκοτεινό σημείο των καιρών μας είναι η άνοδος του ναζισμού

Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα | Το Έθνος,
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 »»

Έκανε blog για να λέει τη γνώμη της. Δεν χωρούσε εκεί όπου ήταν, στο φόρουμ. Μέσα από το blog της έγινε διάσημη, η γνωστή μας σε όλους Niemands Rose. Σε πέντε χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της «Τα φώτα στο βάθος», από τις εκδόσεις «Απόπειρα». Η υπογραφή, όπως αντιλαμβάνεστε, Niemands Rose.

Niemands Rose

Αποφεύγω συστηματικά να μιλήσω για τις αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων. Δεν μιλάμε για αυτόχειρες αλλά για θύματα πολέμου.

Για τη ζωή της γνωρίζουμε ότι έχει γεννηθεί στην Κρήτη, έχει σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Εχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις (την «Ελευθεροτυπία», την «Αυγή» και τα «Ενθέματα», το «Μπαχάρ» κ.ά.), ενώ κείμενά της περιλαμβάνονται στο συλλογικό έργο «Ανθολόγιον Ιστολόγιον» (ψηφιακή έκδοση, 2012). Καθώς και το ότι διατηρεί από το 2007 το μπλογκ «Του κανενός το ρόδο», δηλαδή «Niemands Rose». Μας μιλά για τη ζωή της, την Ελλάδα του σήμερα, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, την Αθήνα που ξαναβρήκε γυρίζοντας, τη ζωή των νέων, το ζοφερό αύριο και το μεθαύριο, πια. Οι απόψεις της είναι γνωστές στο Διαδίκτυο, συντονίζει εκδηλώσεις για τον δημόσιο λόγο. Κι είναι νέο κορίτσι. Είναι η γνωστή μας πια Niemands Rose.