Από 27 Ιουλίου και κάθε μέρα στο Έθνος
Στο αφιέρωμα μετέχουν 3 συγγραφείς της Απόπειρας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δημοσιευτούν τα διηγήματα «Ο Γούντυ ήταν γυναίκα» από το Γαμ. της Κατερίνας Έσσλιν, την Τρίτη 30 Ιουλίου· «γλύπτης των ανθρώπων παράφορος» από Τα φώτα στο βάθος της Niemands Rose την Δευτέρα 5 Αυγούστου· και «Ο θεός που αμάρτησε» από το Αγαπημένε μου ψυχίατρε της Καίτης Βασιλάκου, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.
Σύντομες ιστορίες, απρόσμενες και ατμοσφαιρικές. Λοξές ματιές στην κρίση και τη σύγχρονη πραγματικότητα, έμμεσα σχόλια πάνω στα αγκάθια των ερωτικών ή οικογενειακών δεσμών, νουάρ καταστάσεις, αλλά και αναδρομές της μνήμης στο παρελθόν και στην Ιστορία. Όλες προσηλωμένες στο παιχνίδι της αφήγησης και των τεχνικών της.
Γράφει η Δήμητρα Ρουμπούλα | Έθνος,
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 »»
Για ακόμη μία χρονιά, το «Εθνος» προσφέρει στους αναγνώστες του μια σειρά διηγημάτων για συντροφιά και για μια νότα δροσιάς μέσα στη μουντή πραγματικότητα που ζούμε. Τριάντα δύο διηγήματα, ένα κάθε ημέρα, από αύριο Σάββατο 27 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Η αρχή γίνεται με τη Βρετανίδα συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Το νησί», Βικτόρια Χίσλοπ. Από το τελευταίο της βιβλίο «Ο τελευταίος χορός. Ιστορίες εμπνευσμένες από την Ελλάδα» (εκδ. Διόπτρα) επιλέξαμε το διήγημα «Ενα σούρουπο στην Κρήτη» που μιλάει για τις μικρές κοινωνίες οι οποίες δεν δίνουν εύκολα δεύτερες ευκαιρίες. Εκτός από τη Χίσλοπ, στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται ο Ισραηλινός δημοφιλής συγγραφέας Αμος Οζ, ο ελληνικής καταγωγής Ντέιβιντ Σεντάρις, «μαέστρος» των λέξεων και του μαύρου χιούμορ, και η Ελληνοαυστραλέζα Διονυσία Μούσουρα - Τσουκαλά, η οποία διατυπώνει συγκινητικά το ματαιωμένο όνειρο της επιστροφής των μεταναστών στην πατρίδα και εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά (εκδ. Περίπλους).
Mέσα στην κρίση
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα διηγήματα υπογράφονται από Ελληνες συγγραφείς, άλλους καταξιωμένους διηγηματογράφους, πολλούς που επανέρχονται ωριμότεροι και πιο κατασταλαγμένοι και αρκετούς πρωτοεμφανιζόμενους που διεκδικούν μια θέση στην ελληνική διηγηματογραφία.
Ολα τα διηγήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προέρχονται από την εκδοτική παραγωγή του τελευταίου χρόνου, από τα τέλη δηλαδή του περσινού καλοκαιριού μέχρι τώρα. Γράφτηκαν μέσα στην κρίση, αλλά όταν μιλούν γι΄ αυτήν το κάνουν έμμεσα και από διακριτή απόσταση. Η θεματολογία τους ποικίλλει, από ιστορίες μυστηρίου μέχρι υποθέσεις του μακρινού παρελθόντος, τότε που οι άνθρωποι της Κατοχής μεταχειρίζονταν τα αβγά σαν χρήμα.
Οι ήρωες άλλοτε αναμετριούνται με την Ιστορία κι άλλοτε με τις συμβάσεις της καθημερινότητας, τους ματαιωμένους έρωτες, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τα μύχια της ψυχής. Η γραφή και οι τεχνικές της αφήγησης επίσης ποικίλλουν, δημιουργώντας ένα πανόραμα της διηγηματογραφίας του τελευταίου χρόνου. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τιτίνα Δανέλλη, Μάρκος Μέσκος, Τάσος Γουδέλης, Χρήστος Οικονόμου, Παυλίνα Παμπούδη, Κωστής Τζερμιάς, Σέργιος Γκάκας, Βασιλική Πέτσα, Κατερίνα Εσσλιν κ.ά. και δεκαοκτώ εκδοτικοί οίκοι.
Τριάντα δύο λοιπόν ετερόκλητες ιστορίες σε ισάριθμα δισέλιδα, τα οποία επιφυλάσσουν και μιαν ακόμη πρόταση: μια εικαστική έκθεση εν λειτουργία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε κάποια πόλη της περιφέρειας ή σε ένα νησί. Καλό καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου