21.6.11

A Conversation with William Burroughs

By Philippe Mikriammos »»

Ουίλιαμ Μπάροουζ • Φωτ: Bob Willoughby

What follows, being now nearly ten years old, is a document, not unprecedented material that will shed new light on William S. Burroughs. In any case, William Burroughs has pushed farther than other writers the art of always answering the same things to the same questions, so his answers are very well known to those who have sought them. But then again repetition has a particular purpose for him; it is part of his cultural and literary tactics.

This interview was conducted on 4 July 1974, the very day before William Burroughs left England for good and went back to live in America. I think he had already partly moved to New York the preceding year, but obviously he still had some business to attend to in London, where he was when I had called from Paris a few days earlier to ask if he could see me. Mr. Burroughs answered yes immediately, and I crossed the Channel as rapidly as possible.

19.6.11

Η ανανέωση της αμφισβήτησης

Γράφει ο Κώστας Βούλγαρης | «Αναγνώσεις», Η Αυγή,
Κυριακή 18 Ιουνίου 2011 »»

Σταύρος Σταυρόπουλος,
Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια,
Απόπειρα, σελ. 134

Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτιαΑν οι πρώτες συλλογές του Λευτέρη Πούλιου, στα χρόνια «του ’70», αποτελούσαν μια συνάρθρωση της γενικευμένης επαναστατικής διάθεσης των νέων της εποχής με το ρεύμα της μπητ ποίησης, αν πήγαιναν μετωπικά απέναντι στους ευκλεείς ποιητικούς προγόνους ζητώντας επιτακτικά τη σκυτάλη, σύντομα αυτή η διαδικασία ευτελίστηκε σε μια ανέξοδη απολέπιση της φόρμας και του φορτίου των ποιημάτων, με την κατάτμηση του λόγου, την ασυνέχεια του ειρμού, την απουσία έρματος να χαρακτηρίζουν μια πληθώρα ποιημάτων, ποιητών και ποιητριών, που έτσι εξαντλούσαν την αμφισβητησιακή διάθεση, την μετέτρεπαν σε πόζα, δηλαδή σε υποκατάστατο ύφους.

Η τέχνη του ποιητή στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο

Γράφει η Ειρήνη Α. Βρης | «Βιβλιοθήκη», Ελευθεροτυπία,
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 »»

Ο Lawrence Ferlinghetti γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1919, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, από οικογένεια ιταλοπορτογάλων σεφαραδιτών μεταναστών. Ορφάνεψε μικρός και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Γαλλία.

Επιστρέφοντας στην Αμερική και αφού τελείωσε το Γυμνάσιο, σπούδασε Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και πήρε το πτυχίο του το 1941. Εκεί γνώρισε το έργο των Hemingway, Faulkner, Dos Passos και Wolfe.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Ναυτικό ως κυβερνήτης καταδρομικού υποβρυχίων κι έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας. Ηταν ανάμεσα στους στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ναγκασάκι, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά και συνετέλεσε στη διαμόρφωση των μετέπειτα ειρηνιστικών του πεποιθήσεων.

18.6.11

Ένα βιβλίο έρωτας

γράφει η Γιόλα Αργυροπούλου | Τηλέραμα, τχ. 1789,
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτιαΠρόκειται για 112 σχέδια για ένα μυθιστόρημα. Εν ολίγοις, μια αναγγελία μυθιστορήματος μέσα από κομμάτια ψυχής και ζωής που συναντιούνται, άναρχα και όχι αριθμημένα, στην οδό της ουτοπίας. Αυτή που μοιάζει να δικαιώνει όλα τα μεγάλα, πριν καν ακόμα βγάλει το κεφάλι τους από τη μήτρα της ζωής. Ο Σταύρος Σταυρόπουλος «ενταφιάζει» με τις λέξεις του τα αποβιώσαντα συναισθήματα, αυτά που αγνοούν ότι η νεκρώσιμη ακολουθία πηγαίνει μαζί με τη γέννησή τους.
Μνημόσυνα στιγμών. Κατάργηση του χρόνου. Το γιν και το γιαν μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, σαν θηρία που παλεύουν να εξοντώσει το ένα το άλλο. Το βίωμα και ο πόνος ως τρανή απόδειξη της ύπαρξης, αλλά και του νοήματός της. Σκέψεις, λέξεις και εικόνες-θραύσματα μιας ευτυχίας που δεν είναι καθόλου σίγουρη για το όνομά της. Μοναχικοί διάλογοι και παραληρηματικοί μονόλογοι. Που άλλοτε διαφωνούν μεταξύ τους και άλλοτε συμφωνούν, όχι τόσο στα κόμματα όσο στις τελείες και στα αποσιωπητικά.

17.6.11

Ο Κώστας Αρκουδέας στο Άξιον εστί

Κώστας Αρκουδέας • Τα σιγκλάκια
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 στις 12 το μεσημέρι στο Άξιον εστί, την εκπομπή του Βασίλη Βασιλικού στην ΕΡΤ 3, ο Κώστας Αρκουδέας μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο Τα σιγκλάκια, και για τη μουσική.

4.6.11

Κώστας Ευαγγελάτος • Εγκάρσια πτήση

Κώστας Ευαγγελάτος • Εγκάρσια πτήσηποιήματα

σσ. 61, σχήμα 13 x 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N: 978-960-537-138-8,
Απόπειρα, Αθήνα 2011

Στη νέα ποιητική συλλογή του ζωγράφου, περφόρμερ, και θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνονται ποιήματα τα οποία έγραψε ή ολοκλήρωσε μετά το 2006 όταν κυκλοφόρησε η συλλογή του Η ελεγεία των Εκβατάνων, Απόπειρα 2006.

Κύριος άξονας του αισθητικού, ποιητικού του λόγου παραμένει η ιδεολογική, ερωτική, κοινωνική και προσωπική διερεύνηση του ψυχικού κόσμου και υπαρκτών εμπειρικών καταστάσεων με ποικίλες ερμηνευτικές προεκτάσεις.

3.6.11

Ο άνθρωπος από τη Διζιλάνδη

Ποιήματα και εικαστικές συνθέσεις του Βασίλη Πολύζου σε απαγγελία του ιδίου, διανθισμένα από στιγμιότυπα παρουσιάσεων των βιβλίων του.

Σκην. Μηνάς Ταταλίδης

30. Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

30. Φεστιβάλ Βιβλίου ΘεσσαλονίκηςΣτην παραλία του Λευκού Πύργου από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή εκδοτών απ’ όλη την Ελλάδα. Η διοργάνωση γίνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 18.30 έως 23.00
Κυριακές: 10.30 έως 13.30 και 18.30 έως 23.00.

H Απόπειρα θα βρίσκεται στο περίπτερο αρ. 4.

1.6.11

Τα Δικοτυλήδονα του Νίκου Καρούζου

Πάσχα 1981

Νίκος Καρούζος Πάσχα 1981
Στη μικρή μου φίλη
Μαρία Γιαγιάννου
Χρόνια πολλά!
Ν’ ακούς αμέριμνη τον αγέρα
να ταιριάζεις καϋμούς
αδράχνοντας την αντικειμενικότητα.
Όταν θα απολαμβάνεις από ελικόπτερο
τον Επιτάφιο
να βλέπεις λιγάκι και για μένα.
Σε μια κοινωνία βλαστημένου σοσιαλισμού
με όλη πια την ομορφιά σαν Θεοτόκο
σου εύχομαι εκατομμύρια χρώματα.