Επιμελείται και παρουσιάζει ο Κ.Γ.Π. | «Με αφορμή ένα βιβλίο…», Ελεύθερη ώρα,
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
ΚΑΙΡΟΣ είναι να γνωρίσει το ελληνικό κοινό έναν Αιγύπτιο συγγραφέα που να λέει την αλήθεια, και στον οποίο να μπορεί να πιστέψει. Και αυτό πράγματι μπορεί να γίνει μέσα απ’ τις σελίδες του Αλμπέρ Κόσερι, δημιουργού του μυθιστορήματος Ξεχασμένοι απ’ τον Θεό που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Απόπειρα, σε εξαίρετη μετάφραση του Σπύρου Μεϊμάρη και της Λίνας Φούντου.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Μεϊμάρης στην αρχή του βιβλίου: «Το ξεχασμένοι απ’ το Θεό» δεν είναι βέβαια εύκολο διάβασμα. Ούτε η Σίβυλλα όμως είναι. Κάποιος είπε πως σε κάθε χώρα υπάρχουν δύο ειδών πολίτες: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Ο Κόσερι περιορίζει το βλέμμα του στους δεύτερους. Αν η εικόνα που ζωγραφίζει είναι βίαια, έχει την βιαιότητα που ξεπηδάει από μια φλεγόμενη συμπάθεια για την δυστυχία σ’ όλες τις μορφές της. Οι χαρακτήρες του είναι ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι: Άνεργοι ηθοποιοί, γανωτζήδες, ζητιάνοι και τοξικομανείς. Το καλοκαίρι κινούνται κάτω από τις δολοφονικές ακτίνες του τροπικού ήλιου, τον χειμώνα προσφέρουν στο κρύο και την υγρασία τα καταδικασμένα τους σώματα. Έχουμε φθάσει στο βυθό, σ’ ένα υποβρύχιο κόσμο, όπου η δυστυχία απλώνεται γιγάντια και αληθινή…
…Όχι πως ο κόσμος του Κόσερι δεν έχει χιούμορ, αλλά είναι ένα είδος χιούμορ που αρμόζει στην θεματολογία του: Μια άγρια υπερβολή που ίσως να ’χει τις καλύτερες στιγμές της στον «Κίνδυνο της φαντασίας». Ταυτόχρονα οι χαρακτήρες του είναι κάτι περισσότερο από μαριονέτες που πήραν’ μπρος για να στηρίξουν μια θεωρία. Ζουν, αναπνέουν, καυγαδίζουν, κάνουν έρωτα: Είναι έντονα ανθρώπινοι. Και για τους περισσότερους από εμάς που δεν γνωρίζουμε τ’ αραβικά, που είναι η μόνη γέφυρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι ένα γεγονός να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε τους τρόπους τους και τις συνήθειες της ζωής τους, τον Ζούμπα και τη Φάιζα, τον Τσακτούρ, το νεαρό Άντρι και τον ηλικιωμένο Σαγιέντ Καράμ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου