31.5.24

Θέδα Καϊδόγλου • Αροκάρια (ανατύπωση)

Ανατυπώθηκε και ξανακυκλοφορεί.
μυθιστόρημα
σσ. 147, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N: 978-960-537-288-0,
Λ.Τ. 10,00 € + Φ Π Α
Δεύτερη έκδοση: Μάιος 2024
(Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Ιούνιος 2020)


 Η αροκάρια συμβολίζει το προαιώνιο. Είναι παρούσα σε κάθε ιστορία γιατί είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον άνθρωπο και τη φύση του. Κάθε ήρωας έχει διαφορετική σχέση μαζί της. Όμως η αροκάρια είναι εκεί, εκφράζοντας την ανάγκη για ελευθερία.

Πρόσωπα που στροβιλίζονται στη ζωή. Συνυπάρχουν, δένονται, απομακρύνονται, φεύγουν. Προσπαθούν να απεξαρτηθούν από κάτι, καταλήγουν να εξαρτώνται από κάτι άλλο.
Η ανθρώπινη ψυχή διαχρονικά αμετάβλητη.
Ένα δέντρο πανέμορφο συντροφεύει με μοναδικό τρόπο κάθε ιστορία που ξετυλίγεται. Η αροκάρια, αν και ριζωμένη βαθιά στη γη, απλώνει τα κλαδιά της με το βλέμμα ψηλά στον ουρανό αγγίζοντας την ελευθερία.

Η Θέδα Καϊδόγλου φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε θέατρο. Διατηρεί το προσωπικό της ιστολόγιο, όπου μοιράζεται τις απόψεις της για τα βιβλία, και αρθρογραφεί και συντονίζει τη δική της λέσχη ανάγνωσης. Εκτός από την Αροκάρια, έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Κενές καταστάσειςκαι Είκοσι ένα.

Θέδα Καϊδόγλου • Είκοσι ένα (ανατύπωση)

Ανατυπώθηκε και ξανακυκλοφορεί.
μυθιστόρημα,
σσ. 127, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
εξώφυλλο: Δημήτρης Κολέτσης,
I S B N: 978-960-537-307-8,
Λ.Τ. 10,00 € + Φ Π Α
Δεύτερη έκδοση: Μάιος 2024
(Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Ιούλιος 2021)

21 ιστορίες ενηλικίωσης. 21 μικρές επαναστάσεις. 21 μέτωπα παιδικής, εφηβικής και μετεφηβικής μάχης. 21 τυχερά παιχνίδια δίχως νικητή. Στα χρόνια που η διά ζώσης επικοινωνία θεωρείται αυτονόητη, το άγγιγμα πραγματικό δίχως να παρεμβάλλονται πλήκτρα και οθόνη, ένα κορίτσι διασχίζει τις ράγες της συναισθηματικής ωρίμανσης με την άγνοια και την αθωότητα της νιότης σ’ ένα νοσταλγικό τοπίο άλλης εποχής. Ανατροπές και απρόοπτα, έντονες συναντήσεις, σχέσεις δίχως διάρκεια. 21 στοιχήματα για την ελευθερία, την απρόβλεπτη φύση μας, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αλληλεπίδρασης με τους συνεπιβάτες.

Η Θέδα Καϊδόγλου φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε θέατρο. Διατηρεί το προσωπικό της ιστολόγιο (Θέdα), όπου μοιράζεται τις απόψεις της για τα βιβλία, και αρθρογραφεί και συντονίζει τη δική της λέσχη ανάγνωσης.

21.5.24

Αντιγόνη Κατσαδήμα • Εκρήγνυμαι

σσ. 65, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N  978-960-537-344-3,
Απόπειρα, Μάιος 2024
Λ.Τ. 8,00 € (+ Φ Π Α)

Η νέα ποιητική συλλογή, Εκρήγνυμαι, της Αντιγόνης Κατσαδήμα αποτελείται από σαράντα οκτώ ποιήματα, που είναι προϊόντα παρατήρησης του κόσμου και του αστικού τοπίου καθώς και συνομιλίας μαζί τους. Ενώ ο κόσμος ως έννοια αποκτά πολιτικές, κοινωνικές και υπαρξιακές διαστάσεις, η γραπτή απόδοσή του λειτουργεί ως απόσταγμα, στο οποίο η ποιητική γλώσσα έχει παρέμβει για να το διαποτίσει με τη δική της ταυτότητα.

Κάποια ποιήματα γράφτηκαν με αφορμή τον αφουγκρασμό της φύσης - γης, κάποια στην περίοδο της καραντίνας και άλλα υπό διπλή οντότητα, σε ισπανικά-ελληνικά ή αγγλικά-ελληνικά ως κείμενα δυναμικής γραφής όπου το στοίχημα είναι η συνάντηση ποιητικής μεταγλώσσας και ισοδυναμίας. Επίσης, μερικά ποιήματα έχουν ήδη δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς κάθε συμβάν δημοσίευσης είναι και μια ένδειξη ότι το ποίημα εθεάθη, άρα προκρίθηκε ως προϊόν ανάγνωσης στο κοινό, εκτέθηκε στο χρόνο και στην κρίση τουλάχιστον ενός.

Όλα τα ποιήματα της ποιητικής συλλογής Εκρήγνυμαι πληρούν την ιδέα ότι οι εποχές της γλώσσας ορίζονται από τις συναντήσεις των ανθρώπων. Αυτή είναι η πρώτη εννοιολογικά κεντρική ιδέα που τα αγκαλιάζει. Η δεύτερη ιδέα αφορά στο περιεχόμενό τους, ότι το στοιχείο της φωτιάς αγγίζει το ανθρώπινο «είναι» αλλά και τη φύση, τη φύση που καίγεται από τις ελλείψεις των Αρχών και τα εγκλήματα των ανθρώπων.

20.5.24

Δώρα Λαϊνά • Αντί αδράνειας

σσ. 67, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-345-0,
Απόπειρα, Μάιος 2024
Λ.Τ.: 8,00 € (+ Φ Π Α)

Η πρώτη ποιητική συλλογή, Αντί αδράνειας, της Δώρας Λαϊνά, αποτελείται από τριάντα εννέα ποιήματα βιωματικού χαρακτήρα, στην οποία προβάλλεται η δράση της ψυχής έναντι της αδράνειας του νου. Ένα ταξίδι ανακάλυψης, όπου τα συναισθήματα σαν άλλα στοιχεία της φύσης συντροφεύουν τους στίχους και τους μετουσιώνουν σε δυναμικές εικόνες, τις οποίες καλούμαστε να εξερευνήσουμε, να ταυτιστούμε ίσως, και να τις αγαπήσουμε.

Από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξετε αυτό το βιβλίο, θα αισθανθείτε την αγκαλιά των λέξεων να σας περιβάλλει, σαν να σας προσφέρουν ένα ταξίδι σε έναν κόσμο, όπου η ποίηση είναι οδηγός και συντροφιά. Η γλώσσα απλή, το ύφος λιτό χωρίς περίτεχνες ενδυμασίες αποτυπώνουν έναν κόσμο, όπου το φως ξεπηδά μέσα από τα σκοτεινά δωμάτια του νου, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ψυχής να αντιδράσει, να φωνάξει, να σταθεί όρθια απέναντι σε κάθε φυσικό εμπόδιο της ζωής, απέναντι σε κάθε αδικία του σύγχρονου κόσμου.

Με κεντρική ιδέα τα συναισθήματα, τον φόβο και την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου να επιβιώσει μέσα σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι φοβούνται να νιώσουν, να φανερωθούν, να αποκαλυφθούν, η Δώρα Λαϊνά ξεγυμνώνει ένα κομμάτι της ψυχής της και μας προκαλεί να ταυτιστούμε μαζί της, να κοιτάξουμε τον εαυτό μας μέσα στους στίχους της και να αφεθούμε ελεύθεροι. Ταυτόχρονα μας προσκαλεί να παρατηρήσουμε τη δύναμη της ψυχής και πώς αναδύεται η ελπίδα όταν αντιδρούμε, αγωνιζόμαστε, αναζητάμε το φως, ακόμη και στα βαθύτερα σκοτάδια μας.

13.5.24

Ο «Καθρέφτης καιρός» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής Καθρέφτης καιρός της Ελένης Οικονομοπούλου, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στις 7.00 το βράδυ, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα, τηλ. 21 0368 9505.
Το βιβλίο παρουσιάζει η συγγραφέας Χριστίνα Οικονομίδου, ποιήματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Φωτεινή Φιλοσόφου και Κωνσταντίνος Γεωργαλής.

μίτος

Πάνω σ’ ένα χαρτί
σχεδιάζω γράμματα
παγιδεύοντας
το λευκό.
Οι λέξεις
γίνονται εισιτήριο
και φεύγω μακριά
γίνονται νερό
στο διψασμένο μου στόμα
και μακραίνουν
τα όνειρά μου.
Οι δρόμοι μου πια
τραβούν στη θάλασσα
και όπως στέκομαι
μπροστά στο κύμα
θυμάμαι ξανά
τον δρόμο της επιστροφής.