27.6.08

Μεταθανάτια ουρλιαχτά αθωότητας

Γράφει ο Σταύρος Σταυρόπουλος | εφημ. Metro,
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2008

Η συγκέντρωση ποιημάτων του Κώστα Ζήλια (1955–1996), στη συλλογή «Η σημασία του αριθμού 5 και άλλα ποιήματα» (εκδ. Απόπειρα): Μεταθανάτια ουρλιαχτά αθωότητας ανάμεσα στα δάση των αγγέλων και τις ακτές της κόλασης.

23.6.08

«Έφυγε» ο Αλμπέρ Κοσερί

Έθνος, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008 »»
ΑΠΕ, Κυριακή 22 Ιουνίου 2008 »»

Ο Αλμπέρ Κοσερί εγκατέλειψε οριστικά το δωμάτιό του στο ταπεινό ξενοδοχείο «Λουιζιάν» στο Παρίσι, όπου διέμενε στο ίδιο δωμάτιο επί 63 ολόκληρα χρόνια, έχοντας επιλέξει να μην έχει τίποτα στην κατοχή του.

Αλμπέρ Κοσερί

7.6.08

Πάνος Κουτρουμπούσης • Συνέντευξη στα Νέα

Τα Νέα, Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 »»

Πάνος ΚουτρουμπούσηςΑπό τις εμβληματικές μορφές του ελληνικού μπιτ, προσωπικός φίλος του Άλεν Γκίνσμπεργκ, στέλεχος του ιστορικού περιοδικού «Πάλι» και εμπνευστής του κάποτε δημοφιλούς όρου-κοινωνικού σχολίου «ΚΔΩΑ» – «κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια» – ο Πιτ Κουτρουμπούσης [πιο γνωστός στην Ελλάδα σαν Πάνος Κουτρουμπούσης] είναι ένας συγγραφέας σε διάλογο με την αντεργκράουντ κουλτούρα, που ζωγραφίζει με την τεχνική των κόμικς και έχει γράψει πολλά χιουμοριστικά βιβλία με γνωστότερο το «Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι».

1.6.08

Βασίλης Πολύζος • μια δεύτερη ανάγνωση του ποιητή Κ* και άλλα αμφίδρομα

ποίηση
I S B N 978-960-537-101-2,
23,50 × 17 εκ., σσ. 47, 12,00 €
+ ΦΠΑ

Είμαι ο άνεμος
Που ψάχνει τα παραθυρόφυλλα
Που ψάχνει την αποθηκούλα του κήπου
Με τα σύνεργα της κηπουρικής και το αχυρένιο στρώμα
Που ψάχνει τους ανέστιους στα πάρκα
Είπε
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Εγώ ειμί το φρέαρ
Είπε
Κάθε βράδυ
Το αρσενικό φεγγάρι ανεβάζει
Τα σκοτεινά νερά μου

ΜΕ ιδιαίτερη χαρά οι εκδόσεις Απόπειρα ξαναδιαβάζουν, μετά τις αναμνήσεις προκάτ άνοιξης, ποίηση του Βασίλη Πολύζου. Ποίηση για πρώτη, δεύτερη και πολλαπλή ανάγνωση. Η συλλογή περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν από το Φεβρουάριο του 2004 (κιτς) μέχρι και το Δεκέμβριο του 2007 (zizi la belle fucks in the parking lot), ανάμεσα σε πολλά άλλα που έχουν περιληφθεί στις 5 προηγούμενες συλλογές του ποιητή ή δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Συνδέονται όμως τα ποιήματα αυτής της συλλογής άρρηκτα μεταξύ τους, γραμμένα με το βίαιο φως σ’ ελεύθερη πτώση, κρατώντας τη νάρκη πρόχειρα φιμωμένη με τη φτέρνα.

Σχόλια για την ποίηση του Βασίλη Πολύζου

Είναι από τα πιο ωραία και δυνατά κείµενα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το χώρο. Κυριαρχία του λόγου. — Γιώργος Μπαμπινιώτης