29.12.14

Γιώργος Ρούβαλης • Αποστολή στην Αμαζονία

Διηγήματα
σσ. 186, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-202-6,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

 

Γιώργος Ρούβαλης • Αποστολή στην Αμαζονία

Ιστορίες ταξιδιών σε εξωτικές ζούγκλες, στη μυστηριώδη Αμαζονία, αλλά και στον παράδεισο κάθε ανδρός, την υποβλητική Σουηδία ή στα έγκατα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, όπως την ζουν οι μεταφραστές λογοτεχνίας. Καθημερινές ιστορίες στην ελληνική επαρχία με ευαίσθητα παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο, έντιμους δημοσίους υπαλλήλους, που διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και δεν ξεπουλάνε τα πάντα, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τη δεκαετία του 1960 σε κατασκηνώσεις νέων και πρωτόγνωρες ανακαλύψεις του τότε θαύματος, ενός ψυγείου. Ζωές απλών ανθρώπων, που γέρασαν ξεθάβοντας αρχαία αγάλματα και τα υπερασπίζονται με κάθε τρόπο, παρωχημένα μικροαστικά ειδύλλια νεαρών αγοριών και κοριτσιών, θαρραλέα θεώρηση του επερχόμενου θανάτου, σαλταδόροι της Κατοχής, καμάκια και ματάκηδες στην τουριστική λαίλαπα του 1960, σεξομανείς νεαροί, κι ατρόμητοι Λατινοαμερικάνοι επαναστάτες, στην Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου συνθέτουν ένα μωσαϊκό, που ο συγγραφέας παρουσιάζει με δεινότητα, οικονομία και χιούμορ.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.)

27.12.14

Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου • Από τη σύλληψη στον παιδικό σταθμό

Η ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού
(Για νέους γονείς.)

σσ. 109, σχήμα 14 × 20 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-203-3,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Από τη σύλληψη στον παιδικό σταθμό

Το μεγάλωμα του παιδιού δεν απαιτεί υψηλή δεξιοτεχνία και ειδικές τεχνικές, αλλά αγάπη και διάθεση συναισθηματικής φροντίδας.
Το μικρό αυτό βιβλίο προσπαθεί να περιγράψει απλά, κατανοητά και σύντομα τη φυσιολογική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή της ένωσης του ωαρίου με το σπερματοζωάριο έως την είσοδό του στον παιδικό σταθμό.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών γονιών για την ιδιαίτερη σημασία της περιόδου αυτής στη συνολική διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού τους.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

26.12.14

Από το στόμα στο χαρτί … και από το χαρτί στο στόμα

παραμύθια και λαϊκές ιστορίες
Επιμέλεια έκδοσης, Πρόλογος, Σημειώσεις: Δημήτρης Β. Προύσαλης
σσ. 205, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-201-9,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Από το στόμα στο χαρτί

Γράφουν  

Βέρα Αισώπου
Μαρούσα Απειρανθίτου
Μαριέττα Βαλλιάνου
Άννα Γιάνκου
Αγγελική Γεωργίτση
Γιώργος Καλαμένιος
Αποστολία Καφφέ
Παναγιώτης Κόκκορης
Αναστασία Κουκουζέλη
Αναστασία Κοντορούδα

Δημήτρης Μάλλης
Καλλιρρόη Μουλλά
Ελεάνα Μπούζτου
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Σοφία Σιμοπούλου
Μαρία Σιταροπούλου
Λουκία Σουγιά
Αλεξάνδρα Τζαφέστα
Λίλλυ Τριαντάρη
Ιωάννα Φώκου
Ελεάνα Χατζάκη

20 + 1 ιστορίες της προφορικής παράδοσης που αναζήτησαν απάγκιο στο χαρτί ή ταξίδεψαν με τον αέρα. Στα διάβα τους συνάντησαν 20 + 1 παραμυθάδες της σύγχρονης εποχής που εξακολουθούν να σέβονται τον παλιό λαϊκό λόγο των παραμυθιών και να εμπνέονται από αυτόν υπηρετώντας τον.

21.12.14

Μαρία Χρονιάρη • Η σκιά μου κι εγώ

ποίηση
σσ. 77, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-200-4,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Η σκιά μου κι εγώ

Η καταγωγική ρίζα του τρίτου ποιητικού διαβήματος της Μαρίας Χρονιάρη είναι η λύπη. Η αναζήτηση αυτής της λύπης παραπέμπει εξαρχής στα έρμαια υλικά της: Αρχέγονα, γενετικά σώσματα από θριάμβους ήττας, ασυνεχή διαστήματα απουσίας, γραμμικά σχεδιάσματα να φτάσεις ως το κόκκινο της κραυγής.
Κάτω από την σάρκα κάθε ποιήματος αναπνέει το ζώο. Επεξεργάζεται τις δίκαιες λέξεις. Το ποιητικό υποκείμενο ενδεδυμένο με την τρομακτική προβιά του δράκου. Απελευθερώνει όνειρο. Το νήμα που το ενώνει με την πραγματική ύπαρξη μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί. Όμως υπάρχει το χρώμα. Και δεν είναι διόλου μετέωρο.
Χρώμα από ένα καθαρό άσπρο. Το άσπρο, το κενό της ζωής.

17.12.14

Θεατροκριτική – «Τα φώτα στο βάθος»

Γράφει η «Α!κακία» | Παράδρομος,
17 Δεκεμβρίου 2014 »»

Τα φώτα στο βάθος

Τα φώτα στο βάθος, ο ίδιος μας ο εαυτός
{είδαμε: Τα φώτα στο βάθος, βασισμένο σε δέκα διηγήματα της Niemands Rose από το ομώνυμο βιβλίο, στο Από μηχανής Θέατρο}

«Κλείσε τα μάτια…»
Μ’ αυτή τη φράση, οι τέσσερις ηθοποιοί προσκαλούν το θεατή να τους ακολουθήσει  χωρίς προκαταλήψεις σε ένα ταξίδι που ξεκινά από μια παραλία της Νότιας Κρήτης, ένα  καλοκαίρι. Ένα ταξίδι ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στην Ολλανδία, στη Λιβύη, στη Βραζιλία, στο διπλανό διαμέρισμα. Να ζήσει και αυτός εμπειρίες και να συναντήσει ανθρώπους: μια μητέρα που πονάει για το παιδί της στον πόλεμο, έναν νέο με όνειρα που σκοτώνεται από λάθος, τον εραστή-θύμα, την Ιρένε, το παιδί που μεγαλώνει χωρίς να καταλαβαίνει γιατί είναι κακό να ζωγραφίζει πριγκίπισσες.

5.12.14

Γιώργος Στόγιας • Εκκρίσεις για σκότωμα

θεατρικό
σσ. 95, σχήμα 13,5 × 19 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλεξία Νησιφόρου
I S B N 978-960-537-199-9,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Γιώργος Στόγιας • Εκκρίσεις για σκότωμα

Το μόνο κακό με τις άγριες διαθέσεις για την επερχόμενη νύχτα είναι ότι μπορεί να ικανοποιηθούν. Οι μεσήλικοι ήρωες του έργου, ερεθισμένοι από την παρουσία μιας φαντασίωσης στο σαλόνι τους, θα θυσιάσουν ευχαρίστως τα πάντα, από γερασμένους όρκους έως νεανική σάρκα. Η απάντηση στο ερώτημα αν τουλάχιστον πέρασαν καλά είναι θαμμένη κάτω από τόνους χιούμορ αμφίβολης ποιότητας και αποστασιοποιητικών εφέ. Ρεαλισμός και νόημα απουσιάζουν, έχουν πάει εκδρομή στη θάλασσα, παρά το κρύο. Θα επιστρέψουν, κάποια στιγμή, μετά το ξημέρωμα.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

4.12.14

Η Μνήμη ελέφαντα στο Πρόζακ

Η Μνήμη Ελέφαντα στο Πρόζακ

Η Μνήμη ελέφαντα της Μάγδας Ηγουμενίδου την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στις 7.30 το απόγευμα στο καφενείο-αναγνωστήριο Πρόζακ (Μέδωντος 3Α, Λευκωσία, Τ.Κ. 1060, τηλ. 2210/4244).

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Αντρέας Ονουφρίου, Ειδικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η ηθοποιός Μαρίνα Μανδρή.

Event στο Facebook »»

Το Τράνζιτ στις Κηρήθρες

Το Τράνζιτ στις Κηρήθρες

Το Τράνζιτ τής Ανν Λου παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Κηρήθρες, στην οδό Γλάδστωνος 13 στα Τρίκαλα, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στις 8 το βράδυ.

Συνομιλούν με τη συγγραφέα Ανν Λου για το βιβλίο η Ρόρη Μάτη και η συγγραφέας - μεταφράστρια Χριστίνα Μανιά.

2.12.14

«Τα φώτα στο βάθος» της Niemands Rose στο «Από Μηχανής Θέατρο»

«Τα φώτα στο βάθος» της Niemands Rose στο «Από Μηχανής Θέατρο»

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 η θεατρική εταιρεία Έβδομη Θύρα παρουσιάζει την καινούρια της παράσταση Τα φώτα στο βάθος στο Από Μηχανής Θέατρο.
Το υλικό της παράστασης αποτελούν δέκα διηγήματα από το ομώνυμο βιβλίο της Niemands Rose. Μονόλογοι, αποσπάσματα  διαλόγων φιλοσοφικών, πολιτικών κι ερωτικών διανθισμένων με  μουσική , συνθέτουν το παζλ μιας παράστασης που καλεί τον θεατή να κοιτάξει τον εαυτό του και τον «Άλλο» στο βάθος της νύχτας, της απελπισίας, του εγκλήματος, της αδικίας και να ανακαλύψει στον ορίζοντα τα ανεπαίσθητα φωτεινά σημεία, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη χαρά.
Τη νύχτα, σε μια ακρογιαλιά, μια παρέα φίλων διηγούνται ιστορίες που έχουν ζήσει, διαβάσει ή επινοήσει. Το δειλινό ενός κόσμου. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής, θα δανείσουν τη φωνή και το σώμα τους στο «δράμα μιας ολόκληρης ζωής»…