4.1.02

Ιζαμπέλ Έμπερχαρντ • Αναζητώντας τη λήθη

Γράφει ο Βασίλης Κ. Καλαμαράς | «Βιβλιοθήκη», Ελευθεροτυπία,
Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2002 »»
Μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου· Επ.-Πρόλ.: Paul Bowles·
«Απόπειρα», σελ. 118

Αναζητώντας τη λήθηΑγνώστου πατρός, αριστοκράτισσα, προσηλυτίστηκε στο μουσουλμανισμό, ντύθηκε την αντρική περιβολή των νομάδων της Βορείου Αφρικής. Αντισυμβατική, κατηγορήθηκε από τις γαλλικές αριστοκρατικές αρχές ότι ως κατάσκοπος λειτουργούσε. Τελικώς (1877–1904), βρήκε θάνατο από πνιγμό εν μέσω της ερήμου. Εδώ βρίσκουμε δεκατρία κείμενά της δημοσιευμένα κυρίως σε εφημερίδες και περιοδικά, που έχουν θέματά τους την περιπλάνηση, τον έρωτα, το μυστικισμό. Αναπνέουν στο άρωμα της Ανατολής που καταλύει τις μεταξύ των ανθρώπων αποστάσεις.

1.1.02

Φίλιπ Σέρλοκ • Παραμύθια από την Καραϊβική

Μετάφραση (από την αγγλική): Χριστίνα Πάλλη
Εικονογράφηση: Rosamund Fowler
σσ. 159
ISBN 960-537-038-7
Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 2002
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 18

Κούβα, Τζαμάικα, Τρινιντάντ

Φίλιπ Σέρλοκ • Παραμύθια από την ΚαραϊβικήΤα νησιά της Καραϊβικής διαθέτουν πλούσια παράδοση παραμυθιών. Αποτελούν μια υπέροχη μίξη από τα παλιά παραμύθια των Αραγουάκ και των Καρίμπ, των αρχικών κατοίκων των νησιών, και από τα παραμύθια των Ασάντι και των άλλων φυλών της δυτικής Αφρικής που μεταφέρθηκαν βίαια στο Νέο Κόσμο.

Ο μεγάλος Τζαμαϊκανός ιστορικός και περίφημος λαογράφος Philip Manderson Sherlock (1902–2000) έχει συγκεντρώσει εδώ είκοσι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραμύθια.

01Στο κέντρο αυτού του κόσμου του λυκόφωτος και της μαγείας βρίσκονται τα πουλιά και ζώα της Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής: η σοφή κουκουβάγια, το αγριογούρουνο, το φίδι, ο ιαγουάρος, το κιουρασό, ο παπαγάλος και ο Ανάνσι, η αράχνη που χάρη στην εξυπνάδα της καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με τους δυνατότερούς της.

07Ζωντανές, δραματικές, έξυπνες, οι ιστορίες εξηγούν γιατί πολλά πράγματα στον κόσμο είναι όπως είναι: γιατί τσιμπούν οι σφήκες, γιατί είναι άδειες οι κοιλιές των σκύλων, γιατί ζει σε ιστό η αράχνη και γιατί έχει σκληρή πλάτη ο κάβουρας ή γιατί μιμείται ο πίθηκος.

______________________
Ο σερ Philip Manderson Sherlock (1902–2000), Τζαμαϊκανός στην καταγωγή αλλά Καραϊβικός από επιλογή, αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της ενότητας των Δυτικών Ινδιών. Το σημαντικότερο ιστορικό του έργο είναι το The Story of the Jamaican People (1998). Περισσότερο όμως από ιστορικός ήταν ένας σπουδαίος λαογράφος, πράγμα που διακρίνεται στους περισσότερους τίτλους από τα 15 βιβλία που δημοσίευσε, ανάμεσά τους και τα θεωρούμενα κλασικά Ears and Tails and Common Sense: More Stories from the Caribbean και Anansi, The Spider Man.

Αγνή Στρουμπούλη • Ελληνικά παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές

Επιλογή, Μεταγραφή, Επίμετρο: Αγνή Στρουμπούλη
σσ. 143, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
I S B N: 960-537-051-4
I S B N-13: 978-960-537-051-0
Δεύτερη έκδοση (ανατύπωση)
(Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 2002)
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 19

Τα Ελληνικά Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές, ο 19. τόμος της εξαιρετικής (και μοναδι­κής μέχρι σήμερα στη χώρα μας) σειράς με λαϊκά παραμύθια από όλον τον κόσμο «Του κόσμου τα παραμύθια», είναι μια πρωτότυπη ανθολόγηση από την Αγνή Στρουμπούλη λαϊκών παραμυθιών απ’ όλη την Ελλάδα με πρωταγωνίστριες γυναίκες που κάνουν θαυμαστά πράγματα.

Ευφραίμ ο Τύρος • Το κατά Ιούδαν ευαγγέλιο

iud επιμέλεια: Ζωσιμάς Σουμελίδης
σσ. 63,
σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
Απόπειρα, Αθήνα, 2002
I S B N: 960-537-049-2
(13) 978-960-537-049-7

«Τω καιρώ εκείνο της Παλαιστίνης γινότανε να ’ούμε. Μύγα δεν προλάβαινες να χουφτώσεις και σου την πέφτανε δέκα Μεσσίες. Πώς να μη δημιουργηθεί έπειτα Μεσσιανατολικό;…» Δεν αντέχεις μία των ημερών η κυρά μου και τους παραλαμβάνει, γλωσσικώς εννοείται: «Βρε σεις, τόσους Εβραίους έχει η Διασπορά, εδώ θα μου κουρνιάσετε οι προφητογκόμενες; Άντε νσ πάτε να σταυρωθείτε, να ησυχάσει ο κοσμάκης σπίτι του!…» … Ο Γειάσου όμως ήταν περίπτωση, σουπαναλέω! Είχε αυτό το κάτι που καίει, αυτό το… ναι, το οξυζενεσκουά».