18.7.12

Συνέντευξη του συγγραφέα Νίκου Μπελάνε στον Δημήτρη Γλυφό

Δημήτρης Γλυφός | The Ministry of Truth
18 Ιουλίου 2012 »»

Μελάνη βουτηγμένη σε ατμόσφαιρες, απλωμένη σε νύχτες και επικήδειους, με τις ταλαντεύσεις – ίδιες σταγόνες χαρμολύπης, σε χαρτί εξομολόγο, υγρό από βότκες και πρωινούς κουμπωμένους με αναλγητικά καφέδες. Ζωές μέσα από ζωή και αφηγήσεις που κοκκινίζουν μάγουλα, φλερτάρουν με την τρέλλα, το απροσδόκητο και το ημιτελές. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τις σελίδες του πρώτου βιβλίου του Νίκου Μπελάνε. Ενός συγγραφέα που παραθέτει με χαρακτηριστική περιγραφικότητα 15 μικρές ιστορίες και θαρρείς μένει γυμνός στο μονόλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα «Το χαμόγελο της πολαρόιντ». Η συνοχή των διηγημάτων και η παρατεταμένη αίσθηση γραφής τους εκείνη τη στιγμή, βάφτισέ τη σχοινοβάτη, λίγο πριν το ξημέρωμα εξιτάρουν και χρίζουν τον αναγνώστη συνένοχο. Το motnews αναζήτησε τον Νίκο Μπελάνε και συζήτησε μαζί του.

17.7.12

Συνέντευξη • Νίκος Μπελάνε «Το χαμόγελο της πολαρόιντ»

στη Μαίρη Κλιγκάτση |
ΝΤΟΥέΝΤΕ Magazine | Τεύχος #17 »»


Νίκος Μπελάνε «Το χαμόγελο της πολαρόιντ»

Ιστορίες για νεράιδες και λοιπά οινοπνεύματα, λέει ο μύθος, ιστορίες για ροκ, μπάρες, φίλους και δαίμονες, αποτυπώνει η Πολαρόιντ του Νίκου Μπελάνε.
Δεκάξι διηγήματα, γεμάτα κατοπτρικές στιγμές, ραδιενεργές εκλάμψεις απουσίας και ατόφιες στιγμές, πηγαίας λογοτεχνικής έκφρασης.
Το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Απόπειρα» και το πρώτο βιβλίο του Νίκου Μπελάνε, κατόχου των οινοπνευματικών δικαιωμάτων του blog «Ιστορίες για Νεράιδες και λοιπά Οινοπνεύματα» αποδεικνύει πώς η φαντασία ξεπερνά την αυτοβιογραφία και πώς το φανταστικό μπλέκεται με το ρεαλιστικό σε φωτογραφικά ενσταντανέ.
Στιγμές που μοιάζουν με κατοπτρικούς εσωτερικούς μονολόγους – σε ώρες που ο καθρέφτης σπάει – και άλλοτε με φωτογραφικά ενσταντανέ πορειών εστιασμένων υπό γωνία αλήθειας, γιατί ποτέ οι περσόνες μας δεν είναι αρκετές.
Στίχοι, ποίηση, αφήγηση, περιγραφή…
Το περιμέναμε, μας έφτασε, το κάναμε δικό μας…
Καλοτάξιδο!

14.7.12

Κανένα βιβλίο δεν είναι παλιό

Απόπειρα • Κανένα βιβλίο δεν είναι παλιό

Όλον τον Ιούλιο προσφορές βιβλία/cd από 2 €.
Στην Απόπειρα | Ναυαρίνου 18–20, 10680 Αθήνα

7.7.12

Νίκος Μπελάνε • 5 βιβλιοφιλικές προτάσεις για το καλοκαίρι

FR Magazine »

Το χαμόγελο της πολαρόιντO Nίκος Μπελάνε κυκλοφόρησε το Το χαμόγελο της πολαρόιντ στην αρχή του φετινού καλοκαιριού από τις εκδ. Απόπειρα. 15 ιστορίες κι ένας μονόλογος αφορισμών, θνητότητας και νυχτερινών  περιπλανήσεων. Μια συλλογή διηγημάτων που εμμένει στις αναμνήσεις και λατρεύει να μισεί τη μοναξιά της. Πάντα λίγο πριν ξημερώσει. Πριν τελειώσει και αυτό το καλοκαίρι ο συγγραφέας  μοιράζεται μαζί μας τις βιβλιοφιλικές προτάσεις της καρδιάς του κι εμείς νιώθουμε σαν να ανακαλύπτουμε κάτι από μυστικές παραλίες…