29.4.11

Κώστας Κρεμμύδας • Ανάμεσα στο κόκκινο της Κρεολής και στο Σ της σελήνης

Από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Κρεολή Σελήνη τού Βασίλη Πολύζου στη Στοά του Βιβλίου (Πέμπτη 28 Απριλίου 2011).

007
Στη φωτογραφία (από αριστερά): Δημήτρης Παπαχρήστος, Μαρία Ροδοπούλου, Κώστας Κρεμμύδας και Μηνάς Ταταλίδης (από την παρουσίαση της Κρεολής Σελήνης στη Στοά του Βιβλίου).

Κρεολή καλείται μια πρώην πίτζιν γλώσσα, ένας απλοποιημένος αυτοσχέδιος τρόπος επικοινωνίας, ένα είδος «γλώσσας του σώματος» εν εξελίξει. Οι κρεολές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ποικιλίας γλωσσών που εξελίσσονται/διαμορφώνονται χάρη στη μεταξύ τους επαφή. Κι εδώ ερμηνεύω/προσδιορίζω την επιλογή του τίτλου στο νέο βιβλίο του Βασίλη Πολύζου· ένα αίτημα δηλαδή απλουστευμένης και συνάμα πολύπλοκης, άρα απαιτητικής ποιητικής/καλλιτεχνικής λειτουργίας: «τόσα μηνύματα στέλνει η σιγανή βροχή / κι ο άνεμος γράφει κάθε μέρα στο πρόσωπό μου / είμαι ένα συναξάρι / είμαι η βαϊοφόρος / είμαι η γραφή πάνω στην άμμο / που δεν πρόλαβες να διαβάσεις». Κατά τη γνώμη μου ο τίτλος «Κρεολή Σελήνη», ως προς το πρώτο σκέλος του υποδηλώνει μια ανάγκη δημιουργίας νέας γλώσσας, καινούριας επικοινωνίας σ’ αυτό το δίπολο του δημιουργού με τον αναγνώστη.

23.4.11

Καλή Ανάσταση

Καλή Ανασταση

Οι Αποπειρατές εύχονται Καλή Ανάσταση.

15.4.11

Ο Βασίλης Πολύζος στη ΝΕΤ

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, στην εκπομπή «εκ των υστέρων», 4–5 το μεσημέρι (NET FM 105,8), ο Βασίλης Πολύζος συνομιλεί με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημήτρη Παπαχρήστο για την Κρεολή Σελήνη και όχι μόνο.

9.4.11

Μουσικοχοροθεατρική κολεκτίβα Illuminarti • «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου» του Σταύρου Σταυρόπουλου

Μια διαφορετική παράσταση για το ροκ εν ρολ και τη χαμένη αθωότητα.
Το τέλος μιας εποχής που επιβίωσε κόντρα στους νόμους της ωριμότητας.

Στο θέατρο Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210/3410011. [χάρτης]
Για 4 μόνο παραστάσεις: τις Πέμπτες 28 Απριλίου (Πρεμιέρα), 5, 12 και 19 Μαΐου 2011 στις 10 το βράδυ.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ, Ατέλεια: 5 ευρώ.


κολεκτίβα Illuminarti

7.4.11

Η Κρεολή Σελήνη στη Στοά του Βιβλίου

Η Κρεολή Σελήνη στη Στοά του Βιβλίου Η Απόπειρα παρουσιάζει τη νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Πολύζου Κρεολή Σελήνη την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, στις 8 το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου. Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν ο Κώστας Κρεμμύδας, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μηνάς Ταταλίδης, και θα διαβάσει ποιήματα η Μαρία Ροδοπούλου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Μηνά Ταταλίδη Ο άνθρωπος από τη Διζιλάνδη.

Στοά τού Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, 10564 Αθήνα, τηλ: 201/3253989, φαξ: 210/3310090, email: stoamanager@arsakeio.gr

4.4.11

Σταύρος Σταυρόπουλος • Το πληθυντικό σώμα της αγάπης


Η ομιλία του Σταύρου Σταυρόπουλου στην παρουσίαση του βιβλίου Εκεί που αλλάζω ζωές της Μαρίας Χρονιάρη στο Floral.
«Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ου ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία…»
(Παύλος, Προς Κορινθίους επιστολή Α, κεφάλ. ΙΓ)
Τα τοπία της Μαρίας Χρονιάρη συσπειρώνουν γύρω τους την διακύμανση μιας ταχυπαλμίας της μνήμης που ωθείται να ανασύρει φαντάσματα και πάλλεται προς το αναπόδραστο της ύπαρξης. Κυρίως, όμως, είναι ανοιχτά στην αγάπη, με τον τρόπο και το μέτρο που η σημερινή κοινωνική συνθήκη αρνείται να ενστερνιστεί.

Παυλίνα Παμπούδη • Μαρία Χρονιάρη: Εκεί που αλλάζω ζωές

Η ομιλία της Παυλίνας Παμπούδη στην παρουσίαση του βιβλίου Εκεί που αλλάζω ζωές της Μαρίας Χρονιάρη στο Floral.

Πίσω από αυτό τον εντυπωσιακό τίτλο, το επιβλητικό εξώφυλλο και το βαρύ μόττο από τον Έζρα Πάουντ, τι έκπληξη!: έρχονται ξαφνικά κάτι πιτσιρίκια… Έτσι είχα ονομάσει αυτά τα νεαρά ποιήματα σ’ ένα μικρό σχολιάκι που ανάρτησα στο ΦΒ μόλις διάβασα το βιβλίο. Και έτσι είναι: ποιήματα πιτσιρίκια, τρυφερά, οργισμένα, ανυπόμονα, σαστισμένα, πεισμωμένα, συχνά αυθάδη…

3.4.11

William S. Burroughs: A Man Within στο In-Edit

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου In-Edit είναι αφιερωμένο στο μουσικό ντοκιμαντέρ, σημείο συνάντησης της μουσικής με τον κινηματογράφο. »»

136_22_Burroughs and Allen Ginsberg by Hank O'Neal
William Burroughs και Allen Ginsberg (φωτ. Hank O’Neal)

2.4.11

Comicdom con Athens 2011

Χρήστος Ξανθάκης | Ελευθεροτυπία,
Σάββατο 2 Απριλίου 2011 »»

Comicdom Con AthensΓια έκτη συνεχόμενη χρονιά ανοίγει τις πύλες του το Comicdom Con Athens, το αφιερωμένο στην ένατη τέχνη φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν στις 8, 9 και 10 Απριλίου η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ενωση.
Με διεθνείς προσκεκλημένους, με Ελληνες καλλιτέχνες, με ομιλίες, με προβολές, με φανζίν, με πάσης φύσεως workshops, με κάθε είδους events, με διαγωνισμούς, με νέες κυκλοφορίες.

1.4.11

Γιώργος Βασιλείου • 12 Μπλουζ: Νέα και επιλεγμένα ποιήματα

Γιώργος Βασιλείου • 12 Μπλουζ

Ποίηση
σσ. 77, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
Απόπειρα, Αθήνα Απρίλιος 2011
I S B N (13): 978-960-537-132-6

Είδα και γνώρισα πολλούς καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, σε κλαμπ όπως το Μπλουζ Άλλεϋ στην Ουάσι­γκτον, και μετά στη Νέα Υόρκη, στο Σιάττλ, στο Σικάγο και αλλού, είδα τον Μπι Μπι Κινγκ, γνώρισα κι έπαιξα με την κι­θάρα του Τζων Μακλάφλιν, άκουσα τον Στήβι Ρέυ Βων, κι έσφιξα τα χέρια με τον Κουίνσυ Τζόουνς. Έχω μεγάλη αγά­πη στο μπλουζ. Σ’ αυτή την καινούρια πειραματική συλλο­γή μου δεν προσπαθώ να είμαι σε τέλεια φόρμα στο στί­χο όσο προσπαθώ πιο πολύ να δώσω το συναίσθημα που βγαίνει από αυτή την εμπειρία, από το αφηρημένο μυαλό ενός Έλληνα ποιητή που «έτυχε και ήταν εκεί» και που ξέρει ότι ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Βασίλης Τσιτσάνης έγρα­φαν παρόμοια ωραία με αυτούς τους υπέροχους μπλούζμεν που ξέρουμε κι αγαπάμε…

(Από το εισαγωγικό σημείωμα του ποιητή.)

Στη συλλογή ο Γιώργος Βασιλείου, εκτός από τα 12 Μπλουζ, συμπεριέλαβε και μερικά αδημοσίευτα ποιήματά του μαζί με δημοσιευμένα, πιο «κλασικής» μορφής, από άλλες στιγμές, «επειδή», όπως σημειώνει, «νιώθω πως ο χρόνος κυλά αδυσώπητος, και θέλω να τα δώσω τώρα μαζί, σε μια διαφορετική και φρέ­σκια παρουσίαση στον Έλληνα αναγνώστη μου».