29.7.09

Γλυκιά συμμορία

Γράφει η Αγγελική Μπιρμπίλη | Athens Voice, τχ. 268,
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009 »»
Vault: Κρυμμένες ιστορίες.
Απόπειρα, Ιούλιος 2009, σσ. 120.

Ένα βιβλίο με τρία διηγήματα που διαβάζονται απνευστί και τρεις από τους πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Ζητήσαμε από τους ίδιους να μας πουν λίγα λόγια για την κρυμμένη ιδέα πίσω από τις ιστορίες τους.

 
Γλυκιά συμμορία
Από αριστερά: Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Γκενεράλης, Μανίνα Ζουμπουλάκη.
 

26.7.09

Συμβόλαιο με... τα κόμικς

Το πρώτο γραφιστικό μυθιστόρημα γραμμένο το 1978 από τον διάσημο κομίστα Γουίλ Άισνερ.

Γράφει η Τιτικα Δημητρούλια | Καθημερινή,
Κυριακή 26 Ιουλίου 2009 »»

Will Eisner • Συμβόλαιο με το Θεό και άλλες ιστορίες
μτφρ.: Βαρβάρα Χατζησάββα,
Lettering: Παυλίνα Καλλίδου,
εκδ. Απόπειρα

Άισνερ (Συμβόλαιο με τον Θεό) Η μόδα των graphic novel, που στα ελληνικά έχουν αποδοθεί ως γραφιστικά μυθιστορήματα και εικονογραφημένες νουβέλες, έχει αρχίσει να ριζώνει εδώ και κάμποσο και στην Ελλάδα. Χωρίς σειρά και σίγουρα χωρίς καμιά φιλοδοξία εξαντλητικής καταγραφής αναφέρουμε γραφιστικά μυθιστορήματα που ακούστηκαν και διαβάστηκαν: «Logicomix», η ελληνική, ιδιαιτέρως λόγια φιλοσοφική εκδοχή των Απόστολου Δοξιάδη, Χρίστου Χ. Παπαδημητρίου, Αλέκου Παπαδάτου και Annie Di Donna (Ίκαρος)· το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Maus» του Αρτ Σπίγκελμαν, των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου οι κρατούμενοι είναι ποντίκια, οι Ες-Ες γάτες και οι Αμερικανοί σκυλιά που έρχονται να τις φάνε (Zoobus)· «Περσέπολις», της Μαργιάν Σατραπί, η ταραγμένη ιστορία του Ιράν μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού (Ηλίβατον)· «Παλαιστίνη», τα σκίτσα-πολεμικές ανταποκρίσεις από την ιντιφάντα του Τζο Σάκκο, (ΚΨΜ)· το αυτοβιογραφικό «Θανατάδικο» της Αλισον Μπέχντελ, η σπαρακτική ιστορία μιας κόρης που επιζητά μια σχέση με τον πατέρα της ακόμα και μετά τον θάνατό του (Γράμματα).

21.7.09

Το Συμβόλαιο με τον Θεό στη Λέσχη Φίλων Κόμικς

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, στη Λέσχη Φίλων Κόμικς (Αγ. Ειρήνης 5 στο Μοναστηράκι) παρουσιάζεται η διάσημη graphic novel του Will Eisner Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες (μετάφραση Βαρβάρας Χατζησάββα και lettering Παυλίνας Καλλίδου) των εκδόσεων Απόπειρα.
 

Πρόσκληση για την παρουσίαση στη ΛΦΚ

Για το Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες μιλούν ο Σπύρος Δερβενιώτης, δημιουργός κόμικς, και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, editor του Comicdom.gr.
Είσοδος ελεύθερη.

18.7.09

Τίποτα δεν πήγε όπως έπρεπε να πάει

Πωλ Μπόουλς: ο γκουρού των Μπίτνικς βάζει τους Αμερικανούς περιηγητές σε δοκιμασία

Γράφει η Σοφία Νικολαΐδου [www.snikolaidou.gr] | Τα Νέα (Βιβλιοδρόμιο) 18 Ιουλίου 2009 »»

Ο δόκτωρ Σλέιντ και η νεώτατη σύζυγός του ταξιδεύουν στη Νότια Αμερική. Τα πράγματα στραβώνουν απ’ το τίποτα. Μα αυτό δεν γίνεται πάντοτε; Ο Πωλ Μπόουλς έγραψε ένα μυθιστόρημα που απέρριψαν οι εκδότες του, ο ίδιος όμως πίστευε πως ήταν ό,τι καλύτερο είχε γράψει.

Τσάι στη Σαχάρα (ταινία)
Το ζευγάρι τού Ψηλά πάνω από τον κόσμο δεν κάνει αγοραίο τουρισμό, όπως και οι ήρωες του Μπόουλς στο Τσάι στη Σαχάρα. Εδώ ο Τζον Μάλκοβιτς με την Ντέμπορα Ουίνγκερ στην ομώνυμη ταινία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι (1990).

Πωλ Μπόουλς • Ψηλά πάνω από τον κόσμο

Μυθιστόρημα  
Μετάφραση από την αγγλική (αμερικανική): Χίλντα Παπαδημητρίου
σσ. 243, σχήμα 20,5 × 13 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-115-9
Απόπειρα, Ιούλιος 2009
Paul Bowles • Up Above the World (1966)

Πωλ Μπόουλς, Ψηλά πάνω από τον κόσμο Οι ιστορίες μου είναι μια παραλλαγή των αστυνομικών ιστοριών μυστηρίου, στην οποία αστυνομικός είναι ο αναγνώστης και μυστήριο είναι το κίνητρο για τη συμπεριφορά των προσώπων. — Πωλ Μπόουλς

Στην ταράτσα ενός πολυτελούς διαμερίσματος, ένα τυπικό ζευγάρι Αμερικανών τουριστών, ο γιατρός Σλέιντ και η νεαρή γυναίκα του, απολαμβάνουν τη δύση τού ηλίου με θέα την πρωτεύουσα μιας χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Οικοδεσπότης τους είναι ένας νεαρός ιδιαίτερα γοητευτικός με τη μικρή ερωμένη του. Το ζευγάρι των Αμερικανών φαίνεται να ζει το είδος της τυχαίας γνωριμίας που κάθε ταξιδιώτης ελπίζει ενδόμυχα πως θα του συμβεί. Στην κουβέντα, ανάμεσα στις φιλοφρονήσεις, μια παρατήρηση του νεαρού οικοδεσπότη τους θα αποδειχθεί προφητική: «Δεν είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε».

5.7.09

Οι ατίθασες λέξεις και ο επίμονος γραφέας

Γράφει η Μαρία Μοίρα | Αναγνώσεις,  Η Αυγή,
Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 »»

Εξαρθρωμένα μέλη προτάσεων, θραύσματα λέξεων...

Τα κείμενα του Μιχαήλ Μήτρα δεν είναι καλόβολα και υπάκουα. Απαιτούν την απόλυτη προσήλωση, το μέγιστο βαθμό συγκέντρωσης, την ευπειθή συνεργασία ενός αναγνώστη-συνοδοιπόρου στο ενέργημα της ανάγνωσης. Μια άνευ όρων παράδοση στον καταιονισμό των λέξεων, στο καταιγιστικό μοντάρισμα των εικόνων, στην παιγνιώδη εναλλαγή των καταστάσεων, στο επίμονο σφυροκόπημα των νοημάτων, στον ασθματικό ρυθμό των ποιητικών οραμάτων. Έναν αναγνώστη-ερευνητή έτοιμο να ακολουθήσει τον συγγραφέα στις ρεμβώδεις περιπλανήσεις, στις ονειρώδεις καταδύσεις, στις πειραματικές αναζητήσεις στις ακρώρειες και τις μεθορίους του λόγου και της γραφής. Έναν αναγνώστη πρόθυμο να αποκρυπτογραφήσει τους γρίφους και τα αινίγματα μιας κρυπτικής κατασκευής, οδοιπορώντας στους διαδρόμους και τα δωμάτια ενός κειμενικού λαβυρίνθου.

2.7.09

Will Eisner

Γράφει η Αγγελική Μπιρμπίλη | Athens Voice,
2 Ιουλίου 2009 »»

Συμβόλαιο με τον Θεό
μτφ. Β. Χατζησάββα,
lettering Π. Καλλίδου,
εκδ. Απόπειρα, σελ. 208

278_book_voice16_large Στην ιστορία των αμερικάνικων κόμικ το όνομα Will Eisner (1917-2005) είναι μύθος. Γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης το 1917, από γονείς εβραίους μετανάστες. Πρωτοδημοσίευσε το 1936 στο περιοδικό “WOW What a Magazine!”, όμως ήταν το 1940 που έφερε επανάσταση στις αφηγηματικές σειρές κόμικς με το “The Spirit”, την ανατρεπτική ιστορία του μασκοφόρου ντετέκτιβ.