1.3.08

Δήμητρα Λαμπροπούλου • Μια ζωή ένα όνειρο: 16 μικρά πεζά

Ελληνική πεζογραφία σσ. 77, 20,5 × 13 εκ., χαρτόδετη έκδοση, I S B N 978-960-537-097-8 Δεύτερη έκδοση (ανατύπωση), Απόπειρα, Αθήνα 2008 (Πρώτη έκδοση, Απόπειρα, Αθήνα 2007)

Μια ζωή ένα όνειρο: 16 μικρά πεζά Δεκαέξι σύντομες αυτοβιογραφικές εξιστορήσεις, επιτρέπουν στη Δήμητρα Λαμπροπούλου να μιλήσει στους νέους αλλά και σε όσους έχουν διάθεση να ξεφύγουν από την πεζότητα και την ισοπέδωση της καθημερινής ρουτίνας.
Κείμενο από το οπισθὀφυλλο

Μέσα από τα ερείπια του ιερού του Ασκληπιού, βλέπεις να καταφθάνουν στα μάτια σου αγάλματα γυμνών σατύρων και δισκοβόλων, αρχαίων ολύμπιων θεών και ανθρώπων, αλλοτινών κατοίκων του τόπου και του Ιερού τούτου.

Αλλά εκείνο που αγγίζει βαθιά την ψυχή δεν είναι τόσο αυτή η διαπίστωση όσο η Σιωπή. Δεν είναι εκείνη η αρνητική σιωπή του θορύβου, η εξαφάνιση της ζωής. Είναι θετική και ζώσα Σιωπή, ακόμη και από το Φως πνευματικότερη, θα 'λεγα θεραπευτική, ελιξίριο ψυχής: Το καλύτερο βάλσαμο που θα μπορούσε να προσφέρει ο Ασκληπιός, βγαλμένο από το αιώνιο ιατρείο του ιερού του. Ίσως είναι η ίδια σιωπή που εξαγνίζει και κάνει τους ανθρώπους ώριμους για τη μύηση των ιερών μυστηρίων. Εκεί σαν να βγαίνει από το βάθος του θεάτρου μία υπερκόσμια φωνή και ψιθυρίζει το στίχο του Αισχύλου «Πάλαι τ σιγν φάρμακον βλάβης χω».

Οι 16 μικρές ιστορίες, είναι ο αγώνας ενός παιδιού που μεγαλώνει μέσα σε αντιξοότητες και που καταφέρνει να επιβιώσει ακροβατώντας ανάμεσα στην κακοτράχαλη πραγματικότητα και το προσωπικό του όνειρο.

Η Δήμητρα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και δίδαξε 25 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Αφοσιωμένη πάντα στην εκπαιδευτική της προσπάθεια, πλησιάζει τους νέους με έμφυτη ευαισθησία, κατανόηση και αγάπη. Η προσφορά της υπερβαίνει τις τυπικές γνώσεις και τα στενά πλαίσια της διδασκαλίας του αντικειμένου της. Αντλώντας από τη δική της εμπειρία, γνωρίζει στους νέους τις αληθινές αξίες και τους βοηθάει, φέρνοντας τους πιο κοντά στην εξερεύνηση του εσωτερικού τους κόσμου.