7.7.07

Στην νέα κυκλοφορία της «Μύγας»

Γράφει ο Σταύρος Σταυρόπουλος | εφημ. Metro,
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Η λιτότητα του ελάχιστου μοιάζει να παγιδεύει γοητευτικά τις σεκάνς της Αγνής Στρουμπούλη, οδηγώντας τις προς το άυλο και το φευγαλέο, εκεί που φωλιάζει όλη η μαγεία της αφήγησης, σε ένα διαρκές οικουμενικό παραμύθι που αρνείται να τελειώσει.

Στην νέα κυκλοφορία της «Μύγας» (εκδ. Απόπειρα) που συνεχίζει το αθόρυβο πέταγμα της ανάμεσα στις λέξεις.

1.7.07

Δήμητρα Λαμπροπούλου • Τα παιδιά γράφουν παραμύθια

Ελληνική πεζογραφία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά/γαλλικά) σσ. 71, 20,5 × 13 εκ., χαρτόδετη έκδοση, I S B N 978-960-537-105-0 Απόπειρα, Δεύτερη έκδοση, Αθήνα 2008 (Πρώτη έκδοση, Αθήνα 2007)

Τα παιδιά γράφουν παραμύθια Τρία παραμύθια — «Ο Εξηνταβελόνης και το γούρι του», «Παιδικό όνειρο», «Ταξίδι στον κόσμο των μεγάλων» — που έγραψαν τα παιδιά μαζί με τη δασκάλα τους. «Ο Εξηνταβελόνης και το γούρι του» βραβεύτηκε με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Γραμμένο μαζί με τα παιδιά, διασκευασμένο σε δύο γλώσσες, τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν μια ξένη γλώσσα μέσα από μια δημιουργική αλλά και διασκεδαστική διαδικασία, που τα οδηγεί στην ορθή χρήση του γλωσσικού τους εργαλείο. Πρότυπο τρόπου μάθησης μιας ξένης γλώσσας μέσα από τη χαρά της δημιουργίας.

Το γαλλικό τμήμα του Κολλεγίου Αθηνών συμμετέχει κάθε χρόνο, μαζί με πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας, στον καθιερωμένο πανελλήνιο διαγωνισμό «Γαλλοφωνίας» με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της γλώσσας που παύουν πια να τη λένε «ξένη», και να τους δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το «γλωσσικό τους εργαλείο» για να εκφραστούν δημιουργικά. Να πλησιάσουν παράλληλα τους πολιτισμούς και την κουλτούρα των γαλλόφωνων χωρών.

«Ο Εξηνταβελόνης και το γούρι του» (Πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό τού 2003) και το «Παιδικό όνειρο» είναι γραμμένα με πολύ κέφι από ομάδα παιδιών της τότε 6ης τάξης του Μποδοσακείου Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Το «Ταξίδι στη χώρα των μεγάλων», γράφτηκε το 2008, και είναι συνέχεια του «Παιδικού ονείρου». Αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά που προτιμούν να μαθαίνουν μέσα από την αλήθεια των παραμυθιών παρά μέσα από την πραγματικότητα της καθημερινής τους ρουτίνας.

Είναι διασκευασμένα και στα ελληνικά για να είναι προσιτά σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τα παραμύθια.

Η Δήμητρα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και δίδαξε 25 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Αφοσιωμένη πάντα στην εκπαιδευτική της προσπάθεια, πλησιάζει τους νέους με έμφυτη ευαισθησία, κατανόηση και αγάπη. Η προσφορά της υπερβαίνει τις τυπικές γνώσεις και τα στενά πλαίσια της διδασκαλίας του αντικειμένου της. Αντλώντας από τη δική της εμπειρία, γνωρίζει στους νέους τις αληθινές αξίες και τους βοηθάει, φέρνοντας τους πιο κοντά στην εξερεύνηση του εσωτερικού τους κόσμου.

Γιάννης Λειβαδάς • John Coltrane και 13 ποιήματα για την Τζαζ

σσ. 25. Έκδοση 300 αντιτύπων, εκτός εμπορίου,
Απόπειρα, Αθήνα 2007.

Μια 25σέλιδη συλλογή με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Τζων Κολτρέιν και μια υπενθύμιση για την τζαζ μουσική. Δεκατέσσερα όμορφα ποιήματα, που αξίζει να τα αναζητήσει κανείς και να γνωρίσει τον ποιητή Γιάννη Λειβαδά.