18.5.05

Νίκος Καρούζος • Ποιήματα

Νίκος Καρούζος Νίκος Καρούζος (1926-1990), ποιητής από το Ναύπλιο. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε επί σαράντα χρόνια στην Αθήνα, αλλάζοντας δεκάδες σπίτια και συνοικίες.

Νίκος Καρούζος • Τα λόγια της πόλης

Νίκος Καρούζος • Τα λόγια της πόλης Στη σειρά «Τα λόγια της πόλης», ο ποιητής Νίκος Καρούζος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, διαβάζει ποιήματά του από τις συλλογές «ΠΟΙΗΜΑΤΑ», «Ο ΥΠΝΟΣΑΚΚΟΣ», «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ», «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ» και «Η ΕΛΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ», ενώ ο φακός του σκηνοθέτη περιηγείται τον κάμπο και στους πορτοκαλεώνες της ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. Ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος αποκαλύπτει την ομορφιά της παλιάς πόλης του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή Νίκου Καρούζου. Οι εικόνες από το καφενείο, το παλιό ρολόι τοίχου, το ερειπωμένο σπίτι και τα χιονισμένα βουνά της ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ δίνουν την προσωπική χροιά του σκηνοθέτη στην ποίηση του Νίκου Καρούζου. »»

Ο Νίκος Καρούζος στο Μονόγραμμα

story-000778 Η εκπομπή Μονόγραμμα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καρούζο. Με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού και την αφήγηση του ίδιου του ποιητή περιηγούμαστε στη γενέτειρά του, το Ναύπλιο. Η μητέρα του ποιητή κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, ενώ ο ίδιος παρουσιάζει τις αναμνήσεις του από την πόλη. Αρχικά, ο Νίκος Καρούζος μιλά για την αφετηρία του ποιητικού του έργου και αναφέρει τις πρώτες εκδόσεις του. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ξεχωριστή λεπτότητα της τοπιογραφίας του Ναύπλιου, εκφράζει το ενδιαφέρον του για το βίωμα του απείρου που προσφέρουν τα μυκηναϊκά ερείπια, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα του Ναύπλιου και σχολιάζει την εικονογραφία της σύγχρονης Αθήνας. Αναφέρεται, επίσης, στη σημασία της μουσικής και αναλύει την ουσία της ποίησης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου βίωσης της καθημερινότητας. Παράλληλα με την αφήγηση παρακολουθούμε πλάνα από το Ναύπλιο και την Αθήνα και ακούμε αποσπάσματα από ποιήματά του. »»