16.12.04

Μαίρη Ιωάννα Χρονοπούλου • Τα γλυκά της Τουρκίας

Ας φάμε γλυκά για να μιλήσουμε γλυκά  
σσ. 175, 17 × 24 εκ.,
I S B N 960-537-066-2,
Αθήνα, Δεύτερη έκδοση, 2005 (Πρώτη έκδοση, 2004)

Η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο γεννήθηκε μια χειμωνιάτικη βραδιά, πώς αλλιώς, μασουλώντας γλυκά με τους φίλους. Η ουσία του όμως αναπτύχθηκε μέσα στην πάροδο του χρόνου, σε μια προσπάθεια να ξαναγευτώ τα αγαπημένα μου γλυκά, αυτά που δεν μπορούσα πλέον να βρω, καθώς έφυγα από την πατρίδα τους, σε αναζήτηση άλλων εμπειριών. Και τότε άρχισε η αναζήτηση της γεύσης, της γλυκιάς γεύσης σε μια άλλη πλέον διάσταση. Άρχισα τότε να τα ζω μ’ έναν τρόπο που θα ήταν αδύνατος αν είχα μείνει εκεί. Η ιστορία ξεκίνησε βήμα βήμα σαν μακρύ ταξίδι που συνεχώς σε πάει σε νέους ορίζοντες. Το ψάξιμο των υλικών και η προσπάθεια να προσαρμοστούν αυτά στις παραδοσιακές συνταγές της Τουρκίας ήταν το πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Το υπόλοιπο ήταν θέμα καρδιάς. Ας φτιάξουμε λοιπόν γλυκά για να μιλήσουμε γλυκά. Γιατί είναι αλλιώς όταν τα φτιάχνουμε, τα μυρίζουμε, τα στολίζουμε και τα παρουσιάζουμε με χαρά. Κι αυτό, γιατί έχουμε βάλει το σπουδαιότερο υλικό για την επιτυχία των γλυκών μας, την αγάπη. Η αγάπη λειτουργεί σαν ένστικτο μέσα από τις αισθήσεις. Μέσα από την όσφρηση που μαγεύεται από τα αρώματα και τις μυρωδιές, την όραση που βλέπει τα υλικά να αλλάζουν μορφή κατά τη διαδικασία της παρασκευής και του ψησίματος, μέσα από τη γεύση που είναι ο τελικός προορισμός και η ψυχή το ίδιου του γλυκού… Ας φτιάξουμε λοιπόν τα γλυκά μας με αγάπη.

15.12.04

Βιβλίο-γλύκισμα

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 »»

Βιβλίο-γλύκισμα

Tatli yiyelim tatli konusalim, δηλαδή: «Ας φάμε γλυκά, για να μιλήσουμε γλυκά»! Είναι η Κωνσταντινουπολίτισσα Μαίρη Ιωάννα Χρυσοπούλου, η οποία μας προτρέπει ανάλογα και το καταφέρνει αρκετά εύκολα, μέσα από τις σελίδες – και όσα αυτές… εκμαυλιστικά περιέχουν – του καινούργιου βιβλίου της «Τα γλυκά της Τουρκίας» («Απόπειρα», τηλ. 210-3640817). Μπακλαβάδες, κανταΐφια κι άλλα σιροπιαστά γλυκά, χαλβάδες, ελαφρά γαλακτερά, τσουρέκια, μπισκότα, λουκούμια, ρετσέλια (του κουταλιού), σερμπέτια, χοσάφια (κομπόστες), αλλά και αλμυρές λιχουδιές, στις δεκάδες συνταγές που περιλαμβάνει η επιμελημένη, 176 σελίδων και μετά χαρακτηριστικών φωτογραφιών, έκδοση. Με χρήσιμες συμβουλές και ευρετήριο τουρκικών ονομασιών. Αυτό το μακρύ ταξίδι στις γεύσεις και στην απαραίτητη για την επιτυχία μιας συνταγής αγάπη, παρουσιάζεται απόψε στις 7 στο θέατρο «Ρόδον». Βεβαίως, με τις απαραίτητες ολόγλυκες και γευστικότατες… αποδείξεις. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή.

2.12.04

Τσαρλς Μπουκόβσκι • Βρώμικες ιστορίες στο θέατρο Μέλι

Ελευθεροτυπία, 2 Δεκεμβρίου 2004 »»

Περιθωριακός, ερωτύλος και πότης, ο Αμερικανός συγγραφέας Τσαρλς Μπουκόβσκι, που ήταν αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές του '80, επιστρέφει αυτή τη φορά επί σκηνής. Οι «Βρώμικες ιστορίες» του παρουσιάζονται από αύριο στο θέατρο «Μέλι» σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, με πρωταγωνιστές τούς Γιώργο Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Βασίλη Ευταξόπουλο. Μια σύνθεση από διασκευασμένα διηγήματά του που δίνει μια μελλοντική, μάλλον ζοφερή εκδοχή του κόσμου. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Δέσποινας Βολίδη, η μουσική σύνθεση του Άκη Τριανταφύλλου.