1.11.97

Γκερτρούντ Στάιν • Ο κόσμος είναι στρογγυλός

Σειρά: Κλασική βιβλιοθήκη #3

Μετάφραση: Μιχάλης Παπαμιχάλης
Εικονογράφηση: Roberta Arenson
Επίμετρο: Jonathan Cott
σσ. 93, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
I S B N: 978-960-537-002-2,
Απόπειρα, Νοέμβριος 1997
Gertrude Stein • The World Is Round (Barefoot Books)

Ο κόσμος είναι στρογγυλός δημοσιεύτηκε το 1939, και είναι το μοναδικό έργο για παιδιά της πρωτοποριακής συγγραφέας Gertrude Stein.

Το παράξενο και θαυμάσιο αυτό βιβλίο η Gertrude Stein το εμπνεύστηκε από ένα κοριτσάκι, τη Rose Lucie Renee Anne d’Aiguy, που τη γνώρισε σ’ ένα γαλλικό χωριό όπου παραθέριζε μαζί με την Alice B. Toklas. Η Ρόουζ έγινε η ηρωίδα του βιβλίου, και το μπλε, το αγαπημένο της χρώμα, έγινε το χρώμα όλου του βιβλίου.

Ο κόσμος είναι στρογγυλός έχει χαρακτηριστεί «αφήγημα για παιδιά και για φιλοσόφους», γιατί πραγματεύεται, με κέφι, ιδέες για το άτομο και το χώρο, την πραγματικότητα και την ταυτότητα. Και τις πραγματεύεται με έναν πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο.

Η γραφή της Gertrude Stein, ένα μίγμα πεζού λόγου και ποίησης, είναι γνωστή για τις συντακτικές ανακολουθίες, τις επαναλήψεις, τις αυθαίρετες ενότητες, τους συνειρμούς ήχων και συναισθήματος, τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιεί εδώ με τον φαινομενικό αυθορμητισμό και την αφέλεια τρίχρονων παιδιών που λένε τις δικές τους ιστορίες.

________________
The World Is Round »»