29.12.14

Γιώργος Ρούβαλης • Αποστολή στην Αμαζονία

Διηγήματα
σσ. 186, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-202-6,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

 

Γιώργος Ρούβαλης • Αποστολή στην Αμαζονία

Ιστορίες ταξιδιών σε εξωτικές ζούγκλες, στη μυστηριώδη Αμαζονία, αλλά και στον παράδεισο κάθε ανδρός, την υποβλητική Σουηδία ή στα έγκατα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, όπως την ζουν οι μεταφραστές λογοτεχνίας. Καθημερινές ιστορίες στην ελληνική επαρχία με ευαίσθητα παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο, έντιμους δημοσίους υπαλλήλους, που διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και δεν ξεπουλάνε τα πάντα, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τη δεκαετία του 1960 σε κατασκηνώσεις νέων και πρωτόγνωρες ανακαλύψεις του τότε θαύματος, ενός ψυγείου. Ζωές απλών ανθρώπων, που γέρασαν ξεθάβοντας αρχαία αγάλματα και τα υπερασπίζονται με κάθε τρόπο, παρωχημένα μικροαστικά ειδύλλια νεαρών αγοριών και κοριτσιών, θαρραλέα θεώρηση του επερχόμενου θανάτου, σαλταδόροι της Κατοχής, καμάκια και ματάκηδες στην τουριστική λαίλαπα του 1960, σεξομανείς νεαροί, κι ατρόμητοι Λατινοαμερικάνοι επαναστάτες, στην Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου συνθέτουν ένα μωσαϊκό, που ο συγγραφέας παρουσιάζει με δεινότητα, οικονομία και χιούμορ.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.)

Γιώργος Ρούβαλης Ο Γιώργος Ρούβαλης γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Ιστορία, Κοινωνιολογία, Νομικά και Λατινοαμερικάνικες σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι απ’ όπου πήρε διδακτορικό το 1985.

Υπήρξε καθηγητής σε πανεπιστήμια στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Έζησε στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και από το 2004 είναι συνταξιούχος στην Αθήνα.

Μετέφρασε πλήθος Λατινοαμερικάνων ποιητών και συγγραφέων και δημοσίευσε τέσσερις ποιητικές συλλογές (Επιστροφή στ’ Ανάπλι, 2002· Τα ταξίδια τού Οδυσσέα, Γαβριηλίδης, 2003· Ξεχασμένα πορτραίτα, Ηριδανός, 2010· και Αρχιπέλαγος με Σειρήνες, Κοινωνία των Δεκάτων 2013), καθώς και Αrchipiélago de Sirenas, 2010, στα ισπανικά· τα βιβλία διηγημάτων (Στ’ Ανάπλι…, Γαβριηλίδης, 2005· και Αναζητώντας την Σαλώμη, Στοχαστής, 2010)· τρία βιβλία τοπικής ιστορίας για το Ναύπλιο (Ναύπλιον: Σπηλιάδου 1, αφήγημα, 2008· Οι πέτρες και οι άνθρωποι: Μικροϊστορία τού Ναυπλίου, Ναύδετο, 2009· και Ψαρομαχαλάς: Η ψυχή του Ναυπλίου, Ο κήπος με τις λέξεις, 2013) κ.ά., καθώς και ένα μυθιστόρημα (Ταξίδι στη χώρα της Κίρκης, Στοχαστής, 2010). Έχει προς έκδοση το μυθιστόρημα Κονγκό Cha-Cha.

Διδάσκει Ιστορία και Λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής στην Εταιρεία Φίλων του Λαού από το 2002 και Μετάφραση από τα Ισπανικά στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: