2.12.10

Ανάμεσα σε ερωτιδείς και αγγέλους

angels Ιστορίες και μύθοι
σσ. 159,
σχήμα 13,5 × 19 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
Απόπειρα,
Δεκέμβριος 2010
I S B N 978-960537-131-9

Άγγελοι στη λογοτεχνία υπάρχουν παντού. Ίσως είναι οι πιο ευνοημένες μορφές του λογοτεχνικού οπλοστασίου για τον δυτικό, χριστιανικό πολιτισμό, ή καλύτερα για την ιουδαιοχριστιανική παράδοση. Την εύνοια αυτή σε μεγάλο βαθμό την οφείλουν στην πολυσημία τους. Οι άγγελοι, οργανωμένοι σε τάγματα και στρατιές, επώνυμοι Αρχάγγελοι όπως ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ ή ανώνυμοι άγγελοι που συνοδεύουν τον άνθρωπο στο ταξίδι της ζωής, επιτελούν έργο πολλαπλό και πολυσήμαντο. Άγγελοι της ζωής ή του θανάτου, διακονούν βαθιές ανάγκες της ανθρώπινης φαντασίας, έρχονται αρωγοί, ψυχοπομποί, αγγελιοφόροι, μαντατοφόροι, προφητικοί, προστατευτικοί, φύλακες πιστοί, όμως συχνά είναι διφορούμενοι, επίφοβοι, τρομεροί. — Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου


Γράφουν
Χρήστος Μπουλώτης
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Τζων Απντάικ
Φραντς Κάφκα
Μπέρναρντ Μάλαμουντ
Χάουαρντ Σβαρτς
Μαρκ Τουαίν
Ρόμπερτ Χαλλ
Φλάννερυ Ο’Κόννορ
Ντόναλντ Μπάρθελμ
Μάλκολμ Γκόντγουιν
Λέων Τολστόι
Σιρντάρ Αλή Ικμπάλ Σαχ
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου
Μεταφράζουν
Κλαίτη Σωτηριάδου
Αγγέλα Βερυκοκάκη
Έλενα Μαρούτσου

«Από τι είναι φτιαγμένοι οι άγγελοι;» «Πόσοι άγγελοι χωρούν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;» Μελετητές και θεολόγοι καταπιάνονταν κάποτε με παρόμοια ερωτήματα για καιρό. Δεν είναι περίεργο — οι άγγελοι αποτελούν το υπέρτατο αίνιγμα: είναι αθάνατοι, κι όμως η παρουσία τους είναι πάντα φευγαλέα. Είναι υπέροχοι και μεγαλοπρεπείς ως προς το φυσικό τους παρουσιαστικό, όμως δεν είναι απτοί. Είναι θεϊκοί, αν και με συχνά ανθρώπινη μορφή. Ως αγγελιαφόροι από έναν άλλον κόσμου, αντιπροσωπεύουν την εκθαμβωτική δυνατότητα της απόλυτης διαύγειας, όμως οι ίδιοι παραμένουν στο ημίφως.

Το αίνιγμα που λέγεται οι άγγελοι έχει πυροδοτήσει τη φαντασία των μεγαλύτερων συγγραφέων και στοχαστών σε όλον τον κόσμο: Πώς θα ήταν να κουβεντιάζεις μ’ έναν άγγελο; Μπορείς να τον αγγίξεις; Πώς αντιλαμβάνεται κανείς την παρουσία ενός αγγέλου; Αυτά τα ερωτήματα έχουν τροφοδοτήσει θρύλους και παραμύθια, και στη συλλογή αυτή είναι συγκεντρωμένες ιστορίες και μύθοι αντιπροσωπευτικά δείγματα της ανθρώπινης φαντασίας που αντλούν την έμπνευσή τους από αυτά τα μυστηριώδη και φευγαλέα πλάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: