8.3.10

Δήμητρα Λαμπροπούλου • Ταξιδεύοντας στην τέχνη

μια περιήγηση στα μεγάλα μουσεία

Πρώτος τόμος: Ουφφίτσι και Λούβρο
4χρωμο, σσ. 109, σχήμα 14 × 19, έκδοση χαρτόδετη
ISBN 978-960-537-119-7
Απόπειρα, Μάρτιος 2010

Δεύτερος τόμος: Μουσείο Ορσαί, Κέντρο Πομπιντού, MoMA
4χρωμο, σσ. 133, σχήμα 14 × 19, έκδοση χαρτόδετη
ISBN 978-960-537-124-1
Απόπειρα, Μάιος 2010

Πρόλογος: Δέσποινα Σίνου, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου,
Υπεύθυνη διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι XIII

Ταξιδεύοντας στην τέχνη (Δήμητρα Λαμπροπούλου) Ταξιδεύοντας στην τέχνη (Δήμητρα Λαμπροπούλου)

Ένα ταξίδι σε χώρους που είναι πηγές πολιτισμού: στη Φλωρεντία, για να γνωρίσουμε τα Ουφφίτσι, στο Παρίσι, για να γνωρίσουμε το Λούβρο, το Μουσείο Ορσαί, το Κέντρο Πομπιντού, και, τέλος, στη Νέα Υόρκη για να γνωρίσουμε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), με σκοπό να παρακολουθήσουμε την πορεία της Τέχνης από την κλασική έως τη μοντέρνα μορφή της.



Η περιήγηση σε πολύ γνωστούς χώρους δεν γίνεται τυχαία. Τα πιο γνωστά έργα είναι συχνά, από πολλές απόψεις, και τα πιο σημαντικά.
Η εξοικείωση με τους ναούς της Τέχνης συμβάλλει ουσιαστικά στο άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων και ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες, κυρίως των νέων, που ψάχνουν διεξόδους. Πρέπει να μάθουμε πρώτα και μετά να συγκινηθούμε—καταλάβουμε, για να νιώσουμε.

Το βιβλίο επιχειρεί να κοιτάξει στο σύνολό τους τα πιο γνωστά ρεύματα των εποχών, και τις επιρροές που άσκησαν πάνω σε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν σφράγισαν μόνο τον αιώνα τους, αλλά πέρασαν στην αθανασία.

5 σχόλια:

Kimon the Spartan είπε...

Πολύ κατατοπιστικό βιβλίο, ανοίγει τις πόρτες των Μουσείων και μας εξοικειώνει με την Τέχνη με πολύ απλό και σαφή τρόπο.
Έχουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε χώρουςτους οποίους, εμείς οι νέοι, θεωρούσαμε απρόσιτους και τους βλέπαμε με μάλλον αδιάφορο μάτι.
Ένα βιβλίο που ανοίγει ορίζοντες...

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως τα ταξίδια είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μας με πολλά παρελκόμενα που δεν βοηθούν πάντα στην επίτευξη της προσωπικής τέρψης. Αυτό όμως το βιβλίο ήταν ένα ταξίδι που μπορεί ο καθένας μας να κάνει διαβάζοντας ήρεμα στον καναπέ του, και να περιηγηθεί στα σημαντικότερα μουσεία θαυμάζοντας πίνακες που μιλάνε στην ψυχή. Ένα τόσο απλό αλλά τόσο απαραίτητο και ευχάριστο ταξίδι. Μακάρι να μας περιμένουν και άλλα τέτοια!!!

Μπέτυ
Φοιτήτρια Πολυτεχνείου

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το βιβλίο αισθάνεσαι σαν να είσαι μέσα στο μουσείο, σαν να έχεις δίπλα σου έναν προσωπικό ξεναγό. Ωραία και πλήρης περιγραφή και εξαιρετική η απόδοση των φωτογραφιών.

Άλκηστις Κ.

Ανώνυμος είπε...

Βιβλίο καλογραμμένο, κατατοπιστικό, με σωστή φωτογραφική απόδοση των έργων. Η συγγραφέας επεξηγεί εύστοχα την αμφίδρομη σχέση των καλλιτεχνών και των έργων που περιγράφει με την εποχή τους. Η εισαγωγή μάς υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στην τέχνη και πράγματι η υπόσχεση τηρείται στο έπακρο! Αναμένουμε με χαρά την συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος λόγος που μπορεί κάποιος να απογοητευτεί μετά από τόσο προσεγμένα βιβλία, είναι γιατί κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα μουσεία και δεν θα βγει επόμενος τόμος! Καταπληκτικό στα αλήθεια, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Άννα-Ζωγράφος