26.4.09

Τζέιμς Γκ Μπάλλαρντ • Ένας μοναχικός προφήτης

Ο συγγραφέας Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλλαρντ, που πέθανε προ ημερών, αποτύπωσε τη γυμνή κοινωνία μας

Γράφει η Τιτίκα Δημητρούλια | Καθημερινή,
Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ο «Καθρέφτης» του Βέλγου υπερρεαλιστή ζωγράφου Πολ Ντελβό (1936) απεικόνιζε μια γυναίκα καθισμένη με την πλάτη προς τον θεατή, να κοιτάζει έναν καθρέφτη που της αντιγύριζε το είδωλό της γυμνό. Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε καταστραφεί σε έναν βομβαρδισμό του Λονδίνου το 1940. Το γεγονός αυτό ουδόλως πτόησε τον Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλλαρντ, που πάντα διακήρυσσε σε όλους τους τόνους τον βαθύτατο θαυμασμό του για τον υπερρεαλισμό, ως αισθητική εξερεύνησης της άλογης πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης. Εφτιαξε από φωτογραφία ένα ακριβέστατο αντίγραφο του πίνακα και τον κρέμασε σε περίοπτη θέση στο σαλόνι του, υποβάλλοντας ίσως έτσι στον μελλοντικό αναγνώστη μια ανάλογη ανάγνωση του έργου του: θα ήταν άραγε υπερβολή να πούμε ότι το έργο του λειτούργησε για τη δυτική κοινωνία – και συνεχίζει να λειτουργεί στις εικόνες του που δεν έχουν ακόμα αποκωδικοποιηθεί, στις δομές του που παραμένουν αφανείς ως αταυτοποίητες – ακριβώς όπως αυτός ο καθρέφτης; Καταγράφει τη μεταβιομηχανική, υπερκαταναλωτική κοινωνία όπως φαίνεται ή θέλει να φαίνεται και καταλήγει να την αποτυπώνει γυμνή, φανερώνει όλα της τα μυστικά, ακόμα και αυτά των οποίων ούτε καν η ίδια δεν έχει ακόμα επίγνωση. Αυτή υπήρξε η μεγαλοσύνη του Μπάλλαρντ: δεν περιέγραψε, δεν ζωγράφισε, δεν απεικόνισε την κοινωνία αυτή, αλλά τη σχεδίασε σχεδόν οραματικά, προεικόνισε τις στρεβλώσεις και την παράνοιά της, ζωντάνεψε στις τεφρές πόλεις της τους λαβύρινθους της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας, συνέδεσε τα αντικείμενα που οι άνθρωποι πλέον λατρεύουν με τις πλέον απόκρυφες επιθυμίες και τα πιο απαγορευμένα πάθη τους, έφερε το μέλλον στο παρόν για να δηλώσει ότι το παρόν δεν υπάρχει επειδή ακριβώς ο άνθρωπος έπαψε να επιθυμεί το μέλλον.

2.4.09

Τζακ Κέρουακ • Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας

Πρόλογος, Μετάφραση, Σημειώσεις: Γιάννης Λειβαδάς
σσ. 96, έκδοση χαρτόδετη, 13 × 20,5 εκ.
I S B N: 978-960-537-107-4
Απόπειρα, Αθήνα 2009.
Jack Kerouac • The Scripture of the Golden Eternity (Corinth, 1960)

Τζακ Κέρουακ

Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μέχρι σήμερα βιβλία του Τζακ Κέρουακ. Την έγραψε το Μάιο του 1956, αλλά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1960 από τις εκδόσεις Corinth. Ακολούθησαν άλλες δύο εκδόσεις από το City Lights, και αναρίθμητες ανατυπώσεις. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται.

Ανήκοντας οριακά στο χώρο της λογοτεχνίας, Η σούτρα τής χρυσής αιωνιότητας αποτελείται από εξήντα έξι πεζά ποιήματα, διαλογισμούς και αφορισμούς, που πραγματεύονται τη φύση του Σύμπαντος, του Θεού, και του ανθρώπου, και συνθέτουν ένα βιβλίο ελεύθερης πνοής όσο και εκστατικής προσέγγισης του κόσμου, αντιπροσωπευτικό των υπαρξιακών αναζητήσεων του ποιητή μέσα από την ενότητα με το σύμπαν.


Συνδυάζοντας τη χριστιανική του ανατροφή με τη βουδδιστική φιλοσοφία, αλλά και με αναφορές στον Σαίξπηρ, τον Κρίσνα, τον Βοήθιο, τον Αϊνστάιν, τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής κ.ά., ο Τζακ Κέρουακ μιλά τη γλώσσα μιας Κενής εσωτερικότητας, για να περιγράψει τη «χρυσή αιωνιότητα», που παραδόξως είναι τα πάντα και τίποτε.

J Kerouac - Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας Δεν αναπλάθει πτυχές των ιερών κειμένων ούτε επεξηγεί προηγούμενες διατυπώσεις τους, αλλά στοχάζεται πάνω στη φύση της συνείδησης και την παροδικότητα της ύπαρξης, φτιάχνοντας ένα επίκαιρο ποιητικό κείμενο με οικουμενικές διαστάσεις.


Scripture Of The GoldenEternity   
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (Corinth Books, Νέα Υόρκη 1960).  

_____________________________
Από την Απόπειρα κυκλοφορούν ήδη τα βιβλία του Τζακ Κέρουακ, Γραφές της αιωνιότητας (ανθολογία πεζών και ποιημάτων, σσ. 159, 12,00 €), Ο γυρισμός του ταξιδευτή (μυθιστόρημα, σσ. 253, 16,00 €), Πικ (μυθιστόρημα, σσ. 135, 12,00 €), όλα σε μετάφραση και επιμέλεια Γιάννη Λειβαδά.

1.4.09

Ποίηση του Βασίλη Πολύζου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο chimeres.gr

afpol Ποίηση του Βασίλη Πολύζου διαβάζει την Τετάρτη 1 Απριλίου από τις 10 έως τις 11 το βράδυ η ποιήτρια Μαρία Ροδοπούλου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο chimeres.gr »» «60 λεπτά στην αρένα των λέξεων»

bl Μαρία Ροδοπούλου : Dark Virtual Poetry »»